ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄврокомісія перевірила ГТС України

Єврокомісія перевірила ГТС України

Представники Європейської комісії досліджували сценарії можливих кризових ситуацій з поставками природного газу в Україну

В рамках співпраці між Україною та Європейською комісією щодо посилення безпеки поставок газу представники Спільного дослідницького центру генерального директорату Європейської комісії разом з представниками Нафтогазу України, Укртрансгаз і Міністерства енергетики та вугільної промисловості досліджували сценарії можливих кризових ситуацій з поставками природного газу в Україну. Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу.

Дослідження проходило відповідно до методології та стандартів Європейського Союзу, які також закріплені в законі України про ринок природного газу.

Дослідження виявляло ризики для української ГТС в опалювальному сезоні 2017-2018 рр. Також були проаналізовані сценарії кризових ситуацій, імовірність і наслідки їх настання.

Результати дослідження стали базою для розробки комплексу превентивних заходів, які суттєво підвищують рівень готовності ГТС до надзвичайних ситуацій. Також представники Спільного дослідницького центру надали рекомендації щодо вдосконалення нормативно-правових актів України, зокрема Національного плану дій (еквівалент Кризового плану дій в державах-членах ЄС) і Правил про безпеку поставок природного газу (еквівалент превентивні плану дій в державах-членах ЄС).

Бенефіціаром проведеного дослідження є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України як центральний орган виконавчої влади, відповідальний за моніторинг безпеки поставок природного газу. Дослідження проводилося на кошти Європейської комісії в рамках надання технічної допомоги Європейської комісією. Проект реалізується вже другий рік (починаючи з 2016 р) і в цілому розрахований на три роки.

Спільний дослідницький центр генерального директорату Європейської комісії - орган Європейської комісії, відповідальний за методологічний супровід підготовки до виникнення кризових ситуацій в газовій сфері у всіх державах-членах ЄС.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що Укртрансгаз може виявитися технічно не готовим до прокачування газу, якщо топ-менеджмент НАК Нафтогаз України скоротить інвестиції в газотранспортну систему України. У Нафтогазі відповіли, що подібні заяви можуть завдати шкоди Україні і запевнили, що підготовка до опалювального сезону йде за планом.

 

 
Коментарі (0)