ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄвропа постраждає від україно-російської газової війни

Європа постраждає від україно-російської газової війни

Втрату знижок на російський газ відчує не лише Україна, але і Євросоюз. Закордонні експерти стверджують, якщо Україна закуповуватиме газ за високою ціною, автоматично підвищиться вартість і на транзит російських енергоносіїв до країн ЄС.

Можливе підвищення ціни на російський газ для українського споживача боляче вдарить по Європейському союзу. Таку думку висловив куратор європейських економічних програм Магне Олавссон, - повідомляє «ГолосUA».

За його словами, у разі різкого стрибка вартості «блакитного палива» для України, офіційний Київ буде змушений підняти ціну на транзит російських енергоносіїв до країн Євросоюзу, що в свою чергу, може привести до серйозних енергетичних проблем в державах ЄС.

«В умовах масштабної економічної кризи Об'єднана Європа до такого повороту подій не готова, - підкреслив експерт. - Єдиним виходом із ситуації повинні стати переговори між українським урядом і керівництвом «Газпрому» про цінове регулювання цієї галузі».

Нагадаємо, напередодні Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що вже з 1 квітня поточного року вартість російського газу для України може скласти близько 500 дол. за куб. м. Росія поки відмовляється від коментарів на цю тему.

Читайте також:Скільки Україна заплатить за європейський газ

Зауважимо, раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявляв, що після приєднання Криму до Росії «такого поняття, як знижка на газ для України за базування Чорноморського флоту, більше не існує».

«Тепер вона не може застосовуватися ні де-юре, ні де-факто», - стверджує пан Пєсков.

Примітно, угода, яка продовжує перебування флоту в Криму в обмін на знижку в 100 доларів до ціни газу за контрактом від 2009 року, була підписана в Харкові екс-Президентом Віктором Януковичем і тодішнім президентом РФ Дмитром Медведєвим у квітні 2010 року. З урахуванням цієї знижки торік Україна платила за газ близько 400 дол. за тис. кубометрів.

 
Коментарі (0)