ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЄвропа стурбована низькою надійністю українських АЕС

Європа стурбована низькою надійністю українських АЕС

Ситуація в українській атомній галузі турбує європейських сусідів України і негативно оцінюється світовими експертами.

Ситуація в українській атомній галузі турбує європейських сусідів України і негативно оцінюється світовими експертами.

У березні на Запорізькій АЕС для стоденного ремонту був зупинений енергоблок №4. У грудні 2018 року через пошкодження трансформатора був відключений другий енергоблок Хмельницької АЕС, і це була вже не перша його аварія. До цього, у вересні, був примусово зупинено через аварію енергоблок на Запорізькій АЕС. У грудні на плановий ремонт закрили ще один енергоблок Запорізької АЕС. А в ніч на 7 березня зупинено третій. Всього станом на 7 березня на українських АЕС працювали тільки 11 енергоблоків з 15.

За даними профільних ЗМІ Європи і Америки, Україна давно сидить «на пороховій» бочці. Енергетичні блоки вкрай зношені і потребують заміни, проте коштів на це немає. Блоки зупиняють регулярно на косметичний ремонт, але його не можна проводити вічно. Крім цього, в країні не вистачає професіоналів, що стежать за роботою реакторів. Західні партнери вже давно виражат стурбованість ситуацією. Нещодавно американська Energy Research & Social Science повідомляло, що ймовірність великої атомної аварії на Україні сягає 80%.

Відомо, що на тлі скорочення атомних потужностей в країн Європи в 2017м році Україна зайняла дев'яте місце у світі за кількістю працюючих реакторів, в той час як офіційний Київ збирається тільки нарощувати ці показники. Президент України П.Порошенко в ході поїздки в Миколаївську область на початку березня заявив, що саме атомна енергетика дозволить країні вижити без російського газу, і зараз пріоритетним завданням України є зведення нових енергоагрегатов.

У той же час, таке будівництво - дорога затія. Наприклад, згідно з попереднім кошторисом, вартість зведення двох енергоблоків Хмільниці АЕС, давня задумка влади, обійдеться бюджету в суму понад 72 мільярдів гривень (приблизно 3 мільярди доларів). Будівництво нових потужностей під великим питанням ще й тому, що в 2015 році Європарламент направив звернення до ЄБРР та Єврокомісії про ненадання кредитів на «реанімацію» українських АЕС, оскільки Київ порушує умови конвенції «Про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонних контексті», продовжуючи роботу зношених атомних реакторів.

Людина з давніх часів мріяла про космос. І ось сьогодні космос став ближче. Якщо коли-небудь нам буде загрожувати астероід, то що ми зможемо з ним зробити, аби врятувати Землю? Усі новини космос читайте тут. Все найцікавіше для вас.

 
Коментарі (0)