ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2024-2025Європа вже забезпечила себе зимовими запасами газу

Європа вже забезпечила себе зимовими запасами газу

Цього показника вдалося досягти на два місяці раніше запланованих термінів.

 

Цього показника вдалося досягти на два місяці раніше запланованих термінів.

В Європі зафіксували максимальний за всю історію рівень запасів газу у сховищах. Водночас деякі країни продовжують активно накопичувати блакитне паливо, щоб забезпечити проходження опалювального сезону.

Про це свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE).

Станом на кінець серпня, рівень запасів газу досяг 92,65%, що на 12 процентних пунктів вище за середній показник останніх п'яти років.

Однак деякі країни досі відстають від цілі в 90%. Таку кількість газу країни повинні накопичити до початку сезону відбору. Та цього показника не досягнули:

Франція;

Румунія;

Латвія (минулого року теж була аутсайдером).

Ці країни зараз активно працюють над тим, щоб накопичити запаси.

Пріоритетом Європи є підготовка до зими. В GIE уточнили, що цілі в 90% вдалося досягти на два місяці раніше запланованого терміну.

"Спочатку встановлена Європейською комісією ціль на 1 листопада 2023 року була визначена у відповідь на дефіцит газу в ЄС, який виник після вторгнення Росії в Україну. Досягнення цього на два місяці раніше запланованого терміну свідчить про рішучість Європи підготуватися до зими та сприяти безпеці поставок за допомогою рішень щодо газової інфраструктури", – зазначили в асоціації.

При цьому, станом на кінець серпня, поставки російського газу продовжуються. Останні заявки від Газпрому на транспортування газу в Європу територією України становлять 42,4 млн куб. м на добу. Це максимально технічно можлива кількість газу з урахуванням усіх запроваджених українською стороною обмежень.

 

 

 
Коментарі (0)