ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвропарламент згуртувався проти «Північного потоку-2»

Європарламент згуртувався проти «Північного потоку-2»

Європейський парламент у середу закликав припинити реалізацію проекту будівництва газопроводу «Північний потік - 2»

Європейський парламент у середу закликав припинити реалізацію проекту будівництва газопроводу «Північний потік - 2». Відповідне побажання міститься в прийнятій 12 грудня в ході пленарної сесії Європарламенту резолюції по доповіді «Про реалізацію Договору про асоціацію ЄС - Україна».

«Європейський парламент підтверджує, що вважає ключовою роль України в європейській мережі енергетичного забезпечення. Європарламент засуджує будівництво газопроводу «Північний потік - 2» в обхід України, так як мова йде про політичний проект, що представляє загрозу для європейської безпеки і диверсифікації джерел енергопостачання. Європарламент вимагає анулювати даний проект », - підкреслюється в тексті резолюції.

Крім того, парламентарії закликали Євросоюз застосувати санкції щодо Росії, якщо українські моряки не будуть звільнені після конфлікту в Керченській протоці, що сталася 25 листопада. Що стосується України, то, на думку європейських депутатів, Київ повинен зробити пріоритетом боротьбу з корупцією, почати вирішувати проблему «олігархічної влади» і продовжити реформи з децентралізації.

Цікаво, що напередодні аналогічну позицію по «Північному потоку - 2» посіли заокеанські колеги європарламентарів. Палата представників конгресу США 11 грудня підтримала введення санкцій проти російського газотранспортного проекту в рамках закону CAATSA ( «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій»). Запуск газопроводу, підкреслюється в документі, стане «істотним кроком назад з точки зору європейської енергобезпеки та інтересів США».

Конгресмени закликали також президента США Дональда Трампа зробити все можливе «для підтримки європейської енергобезпеки шляхом диверсифікації для зниження залежності ЄС від РФ».

В американській резолюції також містився заклик до країн ЄС відмовитися від участі в цьому енергетичному проекті. І хоча документ носить рекомендаційний характер, і європейські партнери не зобов'язані його виконувати, європейські депутати не забули сприйняти це як сигнал до дії.

Про те, що Сполучений Штати виступають проти даного проекту, Вашингтон неодноразово заявляв на різних рівнях, включаючи главу держави Дональда Трампа. 10 грудня помічник держсекретаря США з питань використання енергетичних ресурсів Френсіс Феннон підтвердив позицію країни, зазначивши, що «Північний потік - 2» і розширений «Турецький потік» не комерційні проекти, а політичні інструменти.

У Кремлі на резолюцію американської палати представників США відреагували досить стримано.

«Ми не вважаємо її (резолюцію) правильної, не вважаємо її прийнятною для себе, тому що мова йде про спроби перешкодити реалізації суто комерційного економічного проекту», - сказав журналістам прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков.

США, за його словами, намагаються перешкодити будівництву газопроводу всіма допустимими і неприпустимими методами, які є нічим іншим, як «Камуфлювання недобросовісної конкуренції». Однак проект потрібен не тільки Росії, але і споживачам газу, в тому числі Німеччини, впевнений Пєсков.

«Північний потік - 2» передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Труба буде проходити через виняткові економічні зони і територіальні води п'яти країн - Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини, минаючи транзитні держави. Свою згоду на будівництво дали всі країни, за винятком Данії, яка планує заблокувати або відкласти реалізацію проекту. Тим часом спорудження газопроводу вже ведеться і на території Росії, і в ЄС.

 

 
Коментарі (0)