ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЄвропейські експерти: «Роттердам+» вберіг шахти від масового закриття

Європейські експерти: «Роттердам+» вберіг шахти від масового закриття

Експерти Європейської асоціації вугілля та лігніту впевнені, що такий підхід дозволив уникнути масового закриття українських шахт

Експерти Європейської асоціації вугілля та лігніту (EURACOAL) впевнені, що такий підхід дозволив уникнути масового закриття українських шахт

"В середині 2016 року. Була введена методика НКРЕКП для визначення ціни вугілля, поставленого на електростанції, заснована на ціні імпортної альтернативи. Формульний підхід є тимчасовим рішенням до впровадження лібералізованого ринку. Інші країни в схожій ситуації використовують або використовували ціну імпортної альтернативи як стартову точку для встановлення внутрішньої ціни, пропонуючи, таким чином, вітчизняним виробникам імпортний паритет. для прикладу можна навести Туреччину і Китай. В іншому випад е, ризик того, що місцеві шахти будуть змушені закритися, стає контрольованим ", - зазначено в звіті EURACOAL, оприлюдненому на сайті НКРЕКП. 

В цілому, експерти EURACOAL визнали прив'язку ціни енергетичного вугілля в Україні до індексу API2 основного європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен) обгрунтованим підходом.

"В Україні ціноутворення регулюється державою. НКРЕКП використовує методологію, що спирається на хаб Північно-Західної Європи - індекс API2. Це властиво нинішньому європейському ринку, оскільки є немало прикладів країн, де ціна на вугілля яких не оцінюється по API2. Це індекс є найкращим індикатором зміни цін на вугілля для України ", - підкреслюється в звіті.

Формула "Роттердам +" була введена Постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2017 року "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії". Згідно даної постанови в ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен)

Європейська асоціація вугілля та лігніту - EURACOAL - є зонтичної організацією європейської вугільної промисловості. 

 
Коментарі (0)