ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвропейські компанії «скинуться» Газпрому на газопровід в обхід України

Європейські компанії «скинуться» Газпрому на газопровід в обхід України

Підписано угоду про фінансування газопроводу "Північний потік — 2", що його уклав оператор проекту Nord Stream 2 AG (повністю належить "Газпрому") з п’ятьма європейськими операторами

Підписано угоду про фінансування газопроводу "Північний потік — 2", що його уклав оператор проекту Nord Stream 2 AG (повністю належить "Газпрому") з французької ENGIE, австрійської OMV, англо-голландської Royal Dutch Shell, німецькими Uniper і Wintershall. П'ять компаній зобов'язуються надати довгострокове фінансування в обсязі 50% від загальної вартості проекту, яка на даний момент оцінюється в 9,5 млрд євро. Внесок кожної з них становитиме до 950 млн євро. Про це повідомили в релізах сам "Газпром" і його іноземні партнери, пишуть Ведомости.

Ці п'ять компаній планували стати партнерами проекту з будівництва "Північного потоку — 2", але ще влітку минулого року стало відомо, що СП створюватися не буде, а "Газпром" залишиться єдиним інвестором. Єдиним акціонером Nord Stream 2 AG залишиться "Газпром", підтверджують сьогоднішні релізи. На яких умовах буде надано фінансування, не розкривається.

Угода підкреслює стратегічну важливість проекту "Північний потік — 2" для європейського газового ринку, сприяння конкурентоспроможності, а також середньострокової та довгострокової енергетичної безпеки, особливо в умовах прогнозованого зниження внутрішньоєвропейської видобутку, стверджують партнери.

"Північний потік — 2" — газопровід з Росії в Німеччину через Балтійське море довжиною 1220 км і потужністю 55 млрд куб. м в рік. Він прямо зв'яже російську ресурсну базу і європейських споживачів. Будівництво газопроводу почнеться в 2018 р. і завершиться в кінці 2019 р.

Проти будівництва "Північного потоку — 2" виступали, зокрема, влади Польщі, польський Офіс захисту конкуренції і споживачів (UOKiK, місцевий антимонопольний регулятор) не погодив створення СП. Дослідження UOKiK показало, що СП може призвести до обмеження конкуренції на газовому ринку Польщі.

Тоді влітку всі претенденти на невдале СП заявляли, що вважають проект дуже важливим для газопостачання Європи і будуть шукати спосіб взяти участь у ньому. "Газпром" буде шукати спосіб обійти необхідність погоджувати проект у польського регулятора, заявили аналітики.

 

 
Коментарі (0)