ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвропейська комісія відмовляється долучатися до перемовин з росією про транзит газу Україною

Європейська комісія відмовляється долучатися до перемовин з росією про транзит газу Україною

Європейська комісія не має наміру долучатися до перемовин з росією щодо транзиту газу Україною і обіцяє зробити все необхідне для повної відмови ЄС від російського палива.
Європейська комісія не має наміру долучатися до перемовин з росією щодо транзиту газу Україною і обіцяє зробити все необхідне для повної відмови ЄС від російського палива.
 
Про це заявила еврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, 4 березня, у Брюсселі перед початком зустрічі Ради міністрів ЄС з питань енергетики, пише "Україна Комунальна".
 
"Я була дуже чіткою у цьому та донесла це послання до наших українських партнерів, що Європейська комісія не буде долучатися до (переговорів) з Росією, як робила це п’ять років тому, коли була погоджена тристороння угода з транзиту газу. Навпаки, відповідно до нашого плану RePowerUE, ми маємо позбутися російського газу найпізніше до 2027 року. Ми інтенсивно працюємо, щоб надати країнами альтернативні шляхи постачання та альтернативних постачальників, і водночас – для підтримки України для її кращої інтеграції в енергетичний ринок ЄС", – розповіла еврокомісарка.
 
Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Уряд не вестиме переговорів з країною-агресором про продовження угоди щодо транзиту російського газу і не ставитиме підписів під таким документом.
 
Але, якщо європейські партнери виступлять транзитерами уже свого газу, то Україна готова таку послугу надавати.
 
"Україна не буде продовжувати контракт із росією щодо транзиту газу. Це наша принципова позиція. Одночасно ми говоримо з європейськими партнерами щодо їх потреби у транзиті після завершення контракту і чекаємо на відповідну позицію ЄС", – розповів очільник уряду.
 

Нагадаємо, наприкінці 2024 року закінчується дія договору між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом" щодо транзиту до Європи російського газу українською газотранспортною системою (ГТС), який було підписано 30 грудня 2019 року. Контракт передбачав транзит у 2021-2024 роках по 40 млрд куб. м газу на рік. 

 
Коментарі (0)