ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвросоюз планує відмовитись від транзиту російського газу через Україну

Євросоюз планує відмовитись від транзиту російського газу через Україну

Вже з 1 січня 2025 року може бути повністю припинений транзит російського газу через українську ГТС

 

Вже з 1 січня 2025 року може бути повністю припинений транзит російського газу через українську ГТС. Тристороння угода про транзит газу з Росії до Європи була підписана на 5 років – до кінця 2024. Далі її продовжувати Європа не бачить сенсу.

Про це заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

"Ми не зацікавлені у продовженні тристоронньої угоди про транзит газу з Росією, термін дії якої спливає до кінця цього року", - заявила єврочиновниця на засіданні комітету парламенту ЄС.

Вона, зокрема, навела цифри, які свідчать, що Європа змогла подолати залежність від російського газу. Так, якщо до початку повномасштабної війни в Україні ЄС купував у Росії 155 млрд кубометрів газу на рік, то тепер Європа бере у РФ близько 12 млрд кубометрів.

Це стало результатом об'єктивного скорочення енергоспоживання в ЄС, а також результатом роботи європейських країн над диверсифікацією системи газопостачання. Зокрема, замість природного газу, який іде по трубах із Росії, європейці стали більше споживати скрапленого газу, що завозиться танкерами зі США та інших країн.

По суті на сьогодні споживачами російського газу в Європі залишаються три країни ЄС: Австрія, Італія та Словаччина. Але й вони можуть із легкістю перейти на альтернативні джерела. 

Водночас Кадрі Сімсон визнає, що після повної відмови від російського блакитного палива у європейців дещо зростуть видатки на газ, оскільки російський енергоресурс, який надходить по трубі, дешевший за скраплений газ, що завозять з-за океану. Але різниця в ціні не настільки критична, щоби поставити під загрозу енергобезпеку ЄС. 

З політичної точки зору усе буде начебто закономірно. Адже ми знаходимось із Росією у стані війни. І було б цілком логічно відмовитися від транзитного договору. Та водночас це означало би зарекомендувати себе перед європейцями як ненадійних партнерів. Отже, умови транзитного договору Україна мусить виконувати до завершення строку його дії.

Є й ще одна причина, чому Україна не відмовилася від транзиту: РФ нам платить за це гроші. Відповідно до умов п'ятирічної транзитної угоди, Росія має сплатити Україні 7 млрд доларів за користування нашою ГТС. Щоправда, з початку повномасштабного вторгнення російський постачальник розплачується неритмічно, та все ж розплачується.

 

 

 
Коментарі (0)