ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвросоюз визначив формат своєї участі в ГТС України

Євросоюз визначив формат своєї участі в ГТС України

В ЄС готові витрачати гроші на модернізацію української ГТС, керувати нею, але не викуповувати частку, а новий контракт про транзит може бути розрахований на 10 років

В ЄС готові витрачати гроші на модернізацію української ГТС, керувати нею, але не викуповувати частку, а новий контракт про транзит може бути розрахований на 10 років

Європейський союз зацікавлений в довгостроковому контракті на транзит газу по Україні після 2021-2022 років. Причому, як мінімум, на 10 років. Як глава наглядової ради "Магістральних газопроводів України" Вальтер Больц в інтерв'ю РБК-Україна розповів, що західні компанії згодні допомагати нашій країні, хочуть управляти ГТС, але не мають наміру викуповувати частку.

За словами топ-менеджера, Європа зацікавлена ​​продовжити транзит газу по українській території, причому, як мінімум ще на десять років. Хоча російську сторону такий підхід «не так надихає». Поки можна говорити про те, що ЄС і Україна зацікавлені в новому довгостроковому транзитному контракті з істотними обсягами транспортування. Тристоронні газові переговори за участю України, Росії і ЄС пройдуть в січні 2019 го.

Больц підкреслив, що в зв'язку з цим західні компанії-оператори газотранспортних систем кілька місяців тому створили Консорціум партнерів. До нього увійдуть п'ять-сім компаній.

«Хтось із них вже приєднався до Консорціуму, хтось ще в процесі обговорення деталей», - сказав глава наглядової ради.

Поки менеджмент компаній підписує відповідну угоду. Він пояснив, що хоча «цей документ і не має надто великого значення, але вони вже обговорюють питання транзиту з« Нафтогазом ».

При цьому Больц зазначив, що Консорціум партнерів української газотранспортної системи (ГТС) не готовий викуповувати її 49% частку. Він уточнив, що західні партнери хочуть брати участь в управлінні ГТС, проте механізм і форма цієї залученості поки ще обговорюється. Хоча вони готові допомогти з інвестуванням в модернізацію газотранспортної системи.

 

 
Коментарі (0)