ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаКабмін дав «зелене світло» LNG-терміналу

Кабмін дав «зелене світло» LNG-терміналу

Частка держави буде міноритарна і становитиме 25%. При тому, що фактично держава у фінансовому плані буде нести тільки 7%

Кабінет Міністрів затвердив проект постанови «Про техніко-економічне обгрунтування національного проекту LNG-терміналу». Реалізація цього проекту дозволить залучити приватні інвестиції в розвиток енергетики і забезпечення альтернативних джерел поставок газу в Україну.

Про це після засідання Кабміну розповів голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів.
«Без зайвого пафосу, але хочу сказати, що сьогодні історична подія в плані диверсифікації альтернативи енергопостачання в Україну. Кабмін без зауважень затвердив проект постанови «Про техніко-економічне обгрунтування національного проекту LNG-терміналу». Тобто, затверджені всі економічні показники, календарний план графіків і організаційна модель», - сказав Каськів.

Також він зазначив, що це рішення дуже важливе для України.

«Це важливо, тому що такого характеру інфраструктурний об'єкт в енергетичній сфері буде реалізовуватися за приватні кошти. Тобто за інвестиційні кошти, а не за бюджетні. Частка держави буде міноритарна і становитиме 25%. При тому, що фактично держава у фінансовому плані буде нести тільки 7%. Саме по собі рішення має величезне значення для України і для енергетичної незалежності. Така формула закладає основу, щоб почати реалізовувати масштабні проекти за міжнародними стандартами. Вартість проекту, тобто самого заводу, 846 млн», - зазначив він.

Нагадаємо, що будівництво LNG-терміналу розглядається Кабінетом міністрів як один із заходів щодо скорочення споживання російського газу. У березні за дорученням Президента України Національний проект «LNG-термінал» був розширений до Національного проекту «LNG-Україна», який включає в себе не тільки будівництво терміналу, але й стратегію альтернативних джерел поставок газу в Україну.

За матеріалами «ForUm»

 
Коментарі (0)