ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКабмін: Донарахування за спожитий без лічильників газ є незаконними

Кабмін: Донарахування за спожитий без лічильників газ є незаконними

Споживачі газу без лічильників в грудні отримали платіжки за газ, де сума розрахована за новими правилами розрахунку споживання газу

Споживачі газу без лічильників в грудні отримали платіжки за газ, де сума розрахована за новими правилами розрахунку споживання газу.

У нижній частині рахунку вказана сума перерахунку за період дії занижених норм, яка є недійсною.

Згідно з рішенням Верховного суду України №826 / 2507/18 нормативні акти уряду є протизаконними. Тому, згідно з постановою Верховного суду, споживачам зробили перерахунок вартості використаного газу.

В облгазах запевняють, що зазначену в платіжках заборгованість можна не погашати, а пеня і штрафи нараховуватися не будуть, пише UBR.

Нагадаємо, в листопаді збутові компанії (облгаз-збут) операторів газорозподільних мереж (операторів ГРМ, облгазів) почали вказувати в платіжках для побутових споживачів суми донарахувань у зв'язку з приведенням обсягів природного газу до стандартних умов.

Такі «листи щастя» почали приходити тим побутовим споживачам, які мають прилади обліку газу - лічильники. Збутові компанії пропонують їм доплатити, згідно з перерахунком обсягів газу, з огляду на їх приведення до стандартних умов.

Залежно від того, де знаходиться лічильник (на вулиці, в приміщенні) і від профілю споживання, перерахунок здійснений з різними коефіцієнтами.

У стандартних випадках облгаз-збут інформують споживачів про недоплачені обсязі газу. А платити з урахуванням нестандартних умов пропонують з жовтня 2018 року.

На думку керівництва Нафтогазу, такий перерахунок є незаконним. Головний аргумент: нестача газу, яка виникає в облгазів, компенсується їм в рамках так званих виробничо-технологічних витрат (ПТР).

Цю інформацію підтверджує і сама РГК. У спецпроекті про ВТВ, який робив БЦ в серпні 2017 року, компанія пояснювала, що в ВТВ враховані "метрологічні втрати на приладах обліку" - тобто, той же, що приведення обсягів газу до стандартних умов. 

 
Коментарі (0)