ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКабмін може відмінити заборону експорту газу

Кабмін може відмінити заборону експорту газу

Міністерство енергетики України наразі вивчає можливість розблокування експорту природного газу

 

Міністерство енергетики України наразі вивчає можливість розблокування експорту природного газу. Про це заявила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, передає «Інтерфакс-Україна». Чиновниця наголосила, що «насамперед - це безпекова ситуація. Необхідно оцінити економічні вигоди та ризики нацбезпеки й ухвалити зважене рішення».  «Ми зі свого боку активно працюємо, щоб біометан вийшов із-під заборони. А щодо природного газу, то будемо і з партнерами обговорювати, і всередині оцінювати ситуацію, дивитися, які є ризики», - сказала Гринчук. 

Як повідомлялося, законопроєкт №9456 про митне оформлення біометану, що відкриває шлях до його експорту, було прийнято в першому читанні 7 лютого цього року. Виробники біометану закликають Верховну Раду вже в березні ухвалити закон в цілому, щоб дати можливість експортувати ресурс, залучати валютну виручку та інвестиції в нові потужності. 

За даними голови Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, вже зараз є п'ять заводів, фактично готових експортувати біометан за умови розв'язання головного питання - врегулювання експорту. Їхня потужність становить близько 80 млн куб. м. на рік, але потенціал України оцінюється у 20 млрд куб. м на рік, і він буде затребуваний у Європі, вважають його виробники. Раніше Енергетичне Співтовариство закликало до скасування заборони на експорт природного газу з України. Як виявилося, законопроєкт №9456 про митне оформлення біометану, який відкриває шлях до його експорту, був прийнятий у першому читанні 7 лютого цього року. 

Виробники біометану закликають Верховну Раду вже в березні ухвалити закон в цілому, щоб дати можливість експортувати ресурси, залучати валютну виручку та інвестиції в новій потужності. За даними голови Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, вже зараз є п'ять заводів, фактично готових експортувати біометан за умови розв'язання головного питання - регулювання експорту. Їхня потужність становить близько 80 млн куб. м. на рік, але потенціал України оцінюється у 20 млрд куб. м на рік, і він буде затребуваний в Європі, вважають його виробники. Раніше Енергетичне Співтовариство закликало до скасування заборони на експорт природного газу з України.

 

 

 
Коментарі (0)