ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаКабмін пропонує заборону імпорту електроенергії з Білорусі та РФ до 2022 року

Кабмін пропонує заборону імпорту електроенергії з Білорусі та РФ до 2022 року

Урядовий законопроект про внесення змін до закону про ринок електроенергії серед іншого пропонує Верховній Раді в черговий раз повернутися до питання обмеження імпорту електричної енергії з Російської Федерації та Білорусі

Урядовий законопроект про внесення змін до закону про ринок електроенергії серед іншого пропонує Верховній Раді в черговий раз повернутися до питання обмеження імпорту електричної енергії з Російської Федерації та Білорусі.

Так, згідно з текстом зареєстровано 15 червня законодавчої ініціативи №3657, зокрема, пропонується до 31 грудня 2021 року повністю заборонити імпорт з Росії і Білорусі е / е за двосторонніми договорами (ДД), на ринок "на добу вперед" (РСВ), внутрісуточних ринок (ВСР), а також балансує (БР).

Відповідно до проекту закону, після зазначеної дати весь обсяг е / е, імпортованої з держав, які не є членами Енергоспівтовариства, буде доступний для продажу виключно на ринку "на добу вперед" (РСВ) і на балансує ринку (БР). В даний час обмеження щодо імпортної е / е діють відносно РФ, чий ресурс доступний для реалізації тільки на РСВ. У свою чергу імпорт е / е з Білорусі в даний час можливий як по ДД, так і на РСВ і ВСР.

Законопроектом також пропонується покласти на оператора системи передачі НЕК "Укренерго" спеціальні зобов'язання щодо забезпечення розвитку генеруючих потужностей та виконання заходів з управління попитом, передбачивши видатки на виконання цих зобов'язань в тарифі на передачу. Плата за відповідну послугу повинна буде здійснюватися оператором поетапно після введення в експлуатацію нових генмощностей / виконання заходів з управління попитом.

Крім підписання договору з переможцем конкурсу (на будівництво / виконання заходів) "Укренерго" також має здійснюватиме моніторинг виконання інвестором своїх зобов'язань.

Законопроектом також передбачається можливість для держпідприємства "Гарантований покупець" продавати "зелену" електроенергію на аукціонах за двосторонніми договорами.

Крім того, положеннями проекту позначається раніше анонсоване Міністерством енергетики зниження для виробників і імпортерів е / е частки обов'язкової щомісячної продажу ресурсу на РСВ з 15% до 5% (від їх місячного обсягу продажу). Як пояснювала раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславец, дана норма, в тому числі дозволить вивільнити додаткові 10% електроенергії НАЕК "Енергоатом" для продажу на електронних аукціонах по ДД.

Документом також пропонується без конкурсу продовжити до 31 грудня 2021 року термін виконання держпідприємством "Укрінтеренерго" функції постачальника "останньої надії" (у чинному законодавстві посилання - 1 січня 2021 року) змінити граничний термін проведення конкурсу з відбору постачальників універсальний послуг - з 1 липня 2020 року на 1 липня 2021 року.

 

 
Коментарі (0)