ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаКабмін просять відкласти запуск ринку електроенергії на рік

Кабмін просять відкласти запуск ринку електроенергії на рік

На сьогоднішній день підготовка до запуску нового ринку електричної енергії триває, але її темпи дуже відрізняються від запланованих в 2017 році.

Українська Асоціація незалежних постачальників електроенергії (АНПЕ) звернулася до президента, Кабміну, НКРЕКП і парламентському Комітету з питань енергетики з проханням відкласти запуск ринку електроенергії до 1 липня 2020 року через загрозу непередбачуваного стрибка цін.

Про це йдеться в зверненні АНПЕ до органів державної влади, яке публікує БізнесЦензор.

У листі перераховуються проблеми, які не вирішені перед запуском нового ринку електроенергії, який згідно профільного закону "Про ринок електроенергії" повинен запуститься з 1 липня 2019 року.

"На сьогоднішній день підготовка до запуску нового ринку електричної енергії триває, але її темпи дуже відрізняються від запланованих в 2017 році. Ми маємо значні проблеми в різних напрямках", - йдеться в листі АНПЕ.

Серед проблем перераховуються:

  • розробка та імплементація нормативно-правових документів, які регулюють функціонування нового ринку;
  • непрогнозованість цін на новому ринку;
  • загроза існуванню конкуренції на ринку;
  • проблеми з матеріально-технічному і програмним забезпеченням.

Крім того, АНПЕ попереджає про значне зростання цін на електроенергію в разі запуску ринку без підготовки за його демонополізації.

"Фактично відсутня конкуренція серед виробників електроенергії, оскільки близько 90% обсягу електроенергії в Україні виробляється на потужностях двох генеруючих компаній: ДП НАЕК" Енергоатом "і групи компаній ДТЕК.

Така ситуація без держрегулювання, в умовах фактичної олігаполіі, при ринковому формуванні цін на електроенергію призведе до значного зростання цін.

Експерти в електроенергетиці, в тому числі і представники НКРЕКП, ДП "Енергоринок" та інших на офіційних заходах і круглих столах прогнозують зростання цін на 200-300%, що стане вироком для економіки України ", - йдеться в листі АНПЕ.

Згідно Держреєстру, АНПЕ створена в 2004 році. Її засновники: Неллі Ігнатова, Михайло Наташа і Олена Золотарьова, яка очолює Асоціацію. 

 
Коментарі (0)