ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКабмін скасує соцзобов'язання для побутових споживачів електроенергії

Кабмін скасує соцзобов'язання для побутових споживачів електроенергії

В Україні скасують режим спеціальних зобов'язань (ПСО) для великих побутових споживачів

В Україні скасують режим спеціальних зобов'язань (ПСО) для великих побутових споживачів. Для них більше не буде діяти пільговий тариф, а розраховуватися за електроенергію вони будуть нарівні з промисловими споживачами. Про такі плани заявили в Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища України.

За словами чиновників, перш за все, мова йде або про фінансово забезпечених споживачах, або про тих, хто ховає промислове виробництво під виглядом фізосіб. Іншими словами, скасування пільгового тарифу торкнеться тих, хто споживає електроенергії на 500 кВт і більше.

«Ми розглядаємо і вивчаємо можливість приведення ціни до реальної ринкової - до II класу напруги - для тих побутових споживачів, які споживають набагато більше, ніж інші», - говорить міністр енергетики України Олексій Оржель.

За словами експертів, скасування ПСО для ряду побутових споживачів - це спроба змінити структуру цін на електроенергію, перш за все розділивши її на різні тарифні групи, тобто чим більше споживаєш, тим більше платиш.

Але на ділі, торкнутися це може не тільки товстосумів з великими маєтками, а й фермерські господарства, які не оформлені як промислові споживачі. Ціна для них зросте до промислової на момент відпустки.

«Для більшості споживачів на цьому етапі це ніяк не позначиться. Для бізнесу все залишиться, як раніше, на них ПСО не поширюється. Позначиться на великих домашніх споживачів. Середнє приватне домогосподарство в середньому споживає до 20 кВт електроенергії. 500 кВт - це дуже великі садиби і маєтки, які можуть дозволити платити і без ПСО. Можливо це торкнеться і фермерських господарств, у яких часто власні виробництва знаходяться в будинках і не оформлені на промспоживання електроенергії », - зазначив у розмові з UBR.ua голова громадської ради РКІ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища при КМДА Олег Попенко.

Сьогодні тарифи для населення тимчасово залишаються на колишньому рівні, завдяки урядовим обмеженням - ПСО, які обмежують зростання тарифів для населення.

Дія цих обмежень закінчується 31 грудня 2020 року, якщо уряд не скасує їх раніше. У Міненерго зазначили, що в 2020 році повністю від ПСО поки відмовлятися не будуть.

Але це не означає, що тарифи на електричну енергію для населення будуть незмінними до кінця наступного року. Це лише говорить про те, що уряд має право на них впливати до кінця 2020 року, якщо не відмовиться від таких повноважень, як по газу, кажуть експерти.

 

 

 
Коментарі (0)