ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКабмін воліє переглянути нелогічну формулу ціни на електроенергію

Кабмін воліє переглянути нелогічну формулу ціни на електроенергію

Кабмін нарешті звернув увагу на абсолютно нелогічну формулу ціноутворення для електроенергії, а саме – так званий Роттердам плюс, завдяки якій енергокомпаніі мали змогу отримати мільярдні прибутки за рахунок споживачів та держави

Кабінет міністрів невдовзі має намір переглянути формулу ціноутворення електроенергії, що затверджена Нацкомісією з регулювання енергетики та комунальних послуг. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко під час прямого ефіру на телеканалі «NewsOne».

Так, за принципом НКРЕКП до складу ціни електроенергії входить ціна вугілля, що формується за формулою Ротердам плюс доставка до України, хоча фізично вугілля не залишає меж України. То ж, з цієї формули слід виключити плату за доставку.

У Кабінету Міністрів України є надзвичайно багато питань до формули розрахунку вартості електроенергії, затвердженої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зазначає Павло Розенко. 

«Ми не розуміємо яким чином запроваджена формула «Роттердам плюс». Аргументів щодо її застосування ми не бачимо. Ціну на біржі Роттердаму ще можна якось зрозуміти, але чому потрібно платити за фізичну поставку з Роттердаму вугілля, яке купується в Україні абсолютно незрозуміло», - сказав він, додавши, що Уряд буде ініціювати перегляд цієї формули і вже звертався до НКРЕКП з цього приводу.

Павло Розенко наголосив, що електроенергія має бути альтернативою використанню газу, тому її вартість повинна знизитися. «Я вважаю, що в процесі неминучого підняття ціни на газ, ціна на електроенергію має бути нижчою. У людей має бути альтернатива газу. Думаю, що спільно з НКРЕКП ми прийдемо до спільного знаменника», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

 

 
Коментарі (0)