ГоловнаЕлектроенергетикаКабмін збільшив вартість вугілля з державних шахт

Кабмін збільшив вартість вугілля з державних шахт

Міністерство енергетики та вугільної промисловості з 2 квітня підвищило ціну на вугілля, вироблений державними вугледобувними підприємствами, на 4,5% (на 110 грн / тонна) - до 2 535 грн за тонну (без ПДВ і витрат на транспортування).

Міністерство енергетики та вугільної промисловості з 2 квітня підвищило ціну на вугілля, вироблений державними вугледобувними підприємствами, на 4,5% (на 110 грн / тонна) - до 2 535 грн за тонну (без ПДВ і витрат на транспортування).

Відповідне рішення було прийнято на нараді 30 березня, протокол якого оприлюднений на сайті Міненерговугілля, передає БізнесЦензор.

Згідно з документом, представляючи проект рішення міністр Ігор Насалик зазначив, що згідно з рішенням Національної комісії регулювання ринку електроенергії і комунальних послуг (НКРЕКУ), базова ціна енергетичного вугілля на 2018 рік визначена в не менше 2 535 грн за тонну (без ПДВ).

"При цьому, навіть запропонована ціна вугілля не покриває собівартість вугільної продукції державних вугледобувних підприємств України", - наголошується в протоколі.

За даними Міненергоуля, прогнозна собівартість виробництва вугілля на державних шахтах в 2018 році складе 2 937,3 грн за тонну.

"З огляду на зазначене, індикативна ціна 1 тонни вугілля для ГК ТЕС і ТЕЦ України повинна становити 2 535 грн за тонну (без ПДВ і витрат на транспортування) при середній калорійності українського вугілля газової групи 5200 ккалл", - сказано в документі.

Читайте також: Оточення Кононенко підняло ціну збагачення вугілля за рік у півтора рази, - ЗМІ

Як повідомлялося, НАБУ підозрює главу і членів Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) в змові з енергогенеруючими компаніями при затвердженні формули по визначенню оптової ціни електроенергії, яка відома як Роттердам +. На думку слідчих, це призвело до економічно необгрунтованого збільшення ціни покупки електроенергії ДП "Енергоринок" у енергогенеруючих компаній.

Нагадаємо, постановою НКРЕКУ №289 від 3 березня 2016 року в ціну виробленої українськими теплоелектростанціями електроенергії була закладена вартість вугілля по так званій формулі "Роттердам плюс", яка розраховується виходячи з цін на вугілля в порту Роттердама і вартості його доставки в Україну.

70% теплової генерації сконцентровано в компанії ДТЕК, що належить Ринату Ахметову.

 

 
Коментарі (0)