ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДоступ до «енергетичної» інформації збираються відкрити

Доступ до «енергетичної» інформації збираються відкрити

Українців хочуть регулярно інформувати щодо зміни тарифів на енергоносії, їх складової, заходів з енергозбереження, порядку надання субсидій тощо. Відповідний законопроект зареєстрований у парламенті.

У Верховній Раді зареєстрували та направили на ознайомлення комітетів законопроект № 2505а «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення». Він забезпечить реалізацію споживачами права на безперешкодне та безоплатне отримання інформації про ціни та тарифи на енергоносії, їх складову та зіставлення по регіонам, прогнози зміни цін та тарифів, їх обґрунтування, порядок надання і нарахування субсидій, заходи щодо енергозбереження тощо.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, документом передбачається визначення видів інформації, до якої забезпечується доступ споживачів. Окрім того, проект Закону визначає спосіб доступу українців до цієї інформації, а саме: отримання інформації на офіційних веб-сайтах у мережі Інтернет державних органів, органів місцевого самоврядування тощо. Також законопроектом передбачається періодичність оновлення інформації.
 
Крім того, проектом Закону передбачається зобов’язати ліцензіатів оприлюднювати інформацію про виконання інвестиційної програми.
 
«В умовах підвищення тарифів на електричну, теплову енергію, природний газ і послуги з централізованого водопостачання та водовідведення є вкрай необхідним забезпечення прозорості встановлення та застосування цих тарифів», – йдеться в пояснювальній записці.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», парламентарям пропонують розглянути законопроект, який має намір відновити надання пільг на оплату комунальних послуг та безоплатного забезпечення ліками учасників війни.

Катерина Білоус

 
Коментарі (0)