ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГ«Карантинні» борги по ЖКП списувати НЕ будуть

«Карантинні» борги по ЖКП списувати НЕ будуть

Борги за комунальні послуги, які українці наростили за період карантину списувати не планують

Борги за комунальні послуги, які українці наростили за період карантину списувати не планують. На сьогоднішній день «карантинні» борги склали 45 млрд гривень. Про це розповіла голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Людмила Буймистер, пише UBR.

Вона зазначила, що ситуація на ринку комунальних послуг посилилася через пандемію і рішення уряди не накладати штрафи за прострочення на побутових споживачів і заборони відключати їм послуги.

- Цього року в принципі ситуація нестандартна через COVID і того рішення, яке було прийнято урядом, щоб дозволити людям не платити за комунальні послуги. Точніше, це була опція не накладати штрафні санкції на побутових споживачів за несплату і заборонити їх відключення. Але це призвело до того, що багато споживачів подумали, що це означає, що за комунальні послуги можна не платити, - прокоментувала Людмила Буймистер.

Вона також зазначила, що сума заборгованості вже дуже велика, а комунальники нічого не можуть вдіяти з боржниками: ні відключити їх, ні нарахувати штрафи. При цьому економічні можливості погіршилися не тільки у споживачів, але і у самих підприємств.

- Ця проблема буде наростати. Тут необхідні якісь системні рішення, але всі вони хворобливі. Адже навіть після закінчення карантину - ці борги «приросли» - і що з ними робити? Їх потрібно повертати. Населенню ж не буде списуватися ця заборгованість, - вважає нардеп.

Вона вказує, що згідно з соціологічним опитуванням Центру Разумкова, українці не бажають списання боргів, бачачи в цьому порушення соціальної справедливості.

- Одні оплачували, а інші - ні. Значить, або все повинні оплачувати, або ніхто. Або ми повинні дарувати енергоносії народу України і говорити, що вони повинні бути безкоштовними. Всі повинні відповідально розраховуватися за комунальні послуги. А як зробити так, щоб люди борги почали віддавати - люди, у яких грошей і так немає? - підкреслила глава підкомітету.

На думку Людмили Буймистер, рішення цієї проблеми знаходиться за межами тільки енергетики і вимагає комплексного підходу.

- Тільки через стимулювання економіки, створення робочих місць і шляхом системного підходу до виходу з кризи, який вже не в площині сфери енергетики, а більше в площині нашої спільної економічної стратегії держави, і розуміння, як ми шляхом правильної монетарної, економічної, фіскальної політики все -таки виведемо країну з кризи, - підсумувала глава підкомітету.

 

 
Коментарі (0)