ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКияни отримують платіжки за опалення із завищеними сумами

Кияни отримують платіжки за опалення із завищеними сумами

Основними двома причинами називають наявність теплового лічильника та оформлення субсидії.

Цього тижня мешканці багатоквартирних будинків Києва з центральним опаленням почали отримувати платіжки за тепло. Частина людей обурена, а решта – видихнули з полегшенням. В оселях з майже однаковим метражем суми до оплати різняться від 300 грн до 2 тис. грн.

Основними двома причинами називають наявність теплового лічильника та оформлення субсидії. Але, як виявилося, є й третя причина, про яку мешканці столиці навіть не здогадуються – «браковані» квитанції.

Суми нарахували за повний місяць, проте в жовтні опалювальний сезон тривав два-три тижні.

У Київській міській державній адміністрації рекомендують звертатись на гарячу лінію 15-57 щодо можливих помилок у розрахунках.

Більшість киян отримує тепло від ПАТ «Київенерго», з яким, як сказав нещодавно мер Віталій Кличко, через рік розірвуть договір.

Голова наглядової ради «Київенерго» Іванн Плачков завищені суми в рахунках пояснив помилкою. Мовляв, не може квартира у 60 «квадратів» мати рахунок за опалення в 3 тис. грн на місяць.

«Такого дива, як в Україні, в усьому світі немає, коли постачальник тепла укладає угоду безпосередньо зі власником квартири. Як у світі роблять: є власник будівлі, так от власник будівлі визначає організацію, яка є виконавцем послуг. І вже ця компанія працює з мешканцями, розподіляє це тепло за різними алгоритмами: якщо є лічильник – за лічильником, якщо немає – за квадратними метрами. А в нас зробили так, що кожну квартиру вивели напряму на «Київенерго». А якщо мільйон договорів, уявляєте, як одразу обробити таку кількість квартир? Раніше це було в ЖЕКах, кооперативах, а зараз це робить «Київенерго», і тому можливі такі помилки. Це кардинальна, системна помилка», – зауважує Плачков.

Він вважає встановлені тарифи на енергоносії алогічними та додає, що не може досі ознайомитися зі складовими тарифів, щоб зрозуміти, чому сформована саме така ціна енергоносія, яку затвердили в Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг, бо, за його словами, там не надають відповідний документ.

 

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
16 Листопада 2016 p. 18:10
Опалення включили 18 жовтня, а рахунок прийшов як нібито з 11 жовтня. Тобто, кількість днів зазначена 20 замість 15. Це Дарницький район, ТОВ "Євро-реконструкція" від "Київенерго". Сподіваюсь, що у наступному місяці буде зроблено перерахунок.
Коля Пухов
16 Листопада 2016 p. 18:25
Різні рахунки за однаковий опалювальний метраж в принципі можуть бути, адже є холодні кутові квартири та затишні теплі квартири у середині будинку. Ще є залежність від строку служби будинку: старі будинки холодніші. Тобто, при однаковій кількості поданого тепла може бути дуже різна температура у квартирах.
Коля Пухов
16 Листопада 2016 p. 18:29
Різні рахунки за однаковий опалювальний метраж в принципі можуть бути, адже є холодні кутові квартири та затишні теплі квартири у середині будинку. Ще є залежність від строку служби будинку: старі будинки холодніші. Тобто, при однаковій кількості поданого тепла може бути дуже різна температура у квартирах. Тому тепліші квартири мають за опалення платити більше, а холодніші -- менше.