ГоловнаНовини ЖКГЖитлоКияни переключили увагу на вторинний ринок житла

Кияни переключили увагу на вторинний ринок житла

Найактивніше розпродають житлові метри в Дарницькому районі. Торгуються продавці вкрай неохоче

Найактивніше розпродають житлові метри в Дарницькому районі. Торгуються продавці вкрай неохоче

За спокійним і навіть млявим січнем-2019 на ринку вторинного житла, пролунала дуже активний лютий. Кількості укладених угод з купівлі-продажу квартир у Києві зросла відразу на 35-40%, а число попередніх договорів - на 20%. За даними аналітичного центру DOM.RIA, минулого місяця в українській столиці виставили на продаж на 13% більше житла, ніж у січні.

Ціни плавно рухаються вгору - це видно в інфографіку. І ніщо не віщує зниження: на початок березня 2019 року, середня вартість квадратного метра на вторинному ринку Києва становить $ 1167.

Активізацію на ринку вторинної нерухомості пов'язують, перш за все, зі скандалами з новобудовами. Довіра покупців було підірвано через сплеск незаконних будівництв у столиці. Люди просто бояться зв'язуватися з новими будинками, адже зараз практично ніхто не може дати гарантій, що будинок в підсумку буде введений в експлуатацію.

«Довіра до новобудов дуже сильно підірвано, навіть до найнадійніших забудовникам. Працюють активісти на багатьох будівництвах, домагалися скасування виданих дозволів, хоча документи на початок будівельних робіт вже були до цього отримані, були судові рішення. Дуже багато дій було проти забудовників, хоч вони і часто не серйозні, але уми звичайних людей розбурхували. Також, багато новобудови затримали здачу в експлуатацію, навіть перевірені », - розповіла UBR.ua київський рієлтор, член Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Інна Шкулепова.

Другий фактор - скорочення кількості нових квартир, що виставляються на продаж. У 2018 році в Києві здали в експлуатацію на 25% менше житла (1255,9 тис. Кв.м.), ніж роком раніше.

Третій момент - це поступова активізація іпотечного кредитування в Україні. Завдяки відновленню банківських програм по мірі збільшення попиту з боку населення. Попит пояснюють стабілізацією курсу гривні.

«Єдиний соціальний внесок на користь потенційних покупців, які думають в гривні», - зазначив у розмові з UBR.ua керуючий директор ARPA Real Estate Михайло Артюхов.

Відкладають покупки квартир зараз в основному ті, у кого житло є. Багато хто чекає, що буде після виборів. Інша категорія людей - кому житло необхідно. Вони все одно куплять, незважаючи на розпал політичного сезону.

 

 
Коментарі (0)