ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКияни сидять без води через тарифні війни

Кияни сидять без води через тарифні війни

Днями жителі столичного Лівобережжя після двотижневих гідравлічних випробувань водопровідної мережі так і не дочекалися подачі гарячої води, яку обіцяли ввімкнути 23 липня

Днями жителі столичного Лівобережжя після двотижневих гідравлічних випробувань водопровідної мережі так і не дочекалися подачі гарячої води, яку обіцяли ввімкнути 23 липня. У зв’язку з цим почали надходити скарги до екстрених служб міста, гарячої лінії «Київенерго», диспетчерських служб комунальних підприємств.

Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook написав заступник голови КМДА Руслан Крамаренко: «Гроші «Київенерго» платить казначейство після того, як зведений реєстр подасть Мінрегіон. Все, що потрібно було зробити з боку міської влади, ми зробили більше тижня тому – всі зведені протоколи та реєстри, узгоджені з усіма структурами передали. Тепер питання за Мінрегіоном – розпорядник субвенції вони».

У свою чергу ПАТ «Київенерго» повідомило про отримання додаткових обсягів газу для теплоелектроцентралі №6, що надає можливість запустити енергоблок, який виробляє електроенергію, яка, у свою чергу, використовується для виробництва теплової енергії. Теоретично, згаданий процес дозволяв відновити подачу гарячої води мешканцям частини Дніпровського, Деснянського та Оболонського районів столиці.

Але, за словами енергетиків, питання стабільного газопостачання об‘єктів компанії, а відтак і гарячого водопостачання мешканців, залишається невирішеним через борги перед газопостачальником. Цей крок напряму залежить від перерахування компанії компенсації із різниці між встановленими тарифами та собівартістю виробництва теплової енергії.

Нагадаємо, 23 липня 2012 року газопостачальна організація обмежила обсяги газу для ТЕЦ-6 «Київенерго», що унеможливило відновлення гарячого водопостачання згаданих районів Києва. При цьому заборгованість енергетиків за спожитий газ становить 2,8 млрд грн, а заборгованість бюджету перед «Київенерго» із різниці в тарифах станом на 1 липня 2012 року становить 3,3 млрд грн.

У відповідь на це прес-служба Мінрегіону повідомила «У.К.», що 16 та 17 липня від міськдержадміністрації до профільного міністерства надійшли два обґрунтування: на понад 2,2 млрд грн та ще на майже 63,5 млн грн. Наступного дня, тобто 17 та 18 липня відповідно, кожен із розрахунків уже був переданий до Мінфіну. Загалом Мінрегіон передав Мінфіну 7 узагальнених реєстрів договорів про організацію взаєморозрахунків на загальну суму понад 3,5 млрд грн, у яких йдеться ще про 4 області країни. З цієї суми 2,8 млрд грн – це борг «Київенерго».

По-друге, наголошують у Мінрегіоні, відповідна постанова уряду (№ 517) була ухвалена ще 11 червня. Якраз того самого дня, коли про необхідність завчасно готувати і негайно подавати розрахунки на підтвердження і обґрунтування різниці в тарифах йшлося на селекторній нараді з регіонами країни під головуванням Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, яка відбувалася в КМУ. На цьому ж наголошували й двома тижнями перед тим, під час попереднього селектора наприкінці травня.

Варто зазначити, що запуск обладнання ТЕЦ – це складний і тривалий технологічний процес, тому відновлення гарячого водопостачання споживачам триватиме кілька годин. Таким чином, наголосили у ПАТ «Київенерго», мешканці вказаних районів  отримають гарячу воду орієнтовно протягом доби 30 липня, окрім тих будинків, де гаряче водопостачання може бути відсутнім з інших об’єктивних причин – пошкодження тепломереж, їхня реконструкція тощо.

 
Коментарі (0)