ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКияни заборгували «Київенерго» вже 800 мільйонів

Кияни заборгували «Київенерго» вже 800 мільйонів

Постійно зростаючі тарифи на електроенергію негативно позначаються на стані розрахунків населення з Київенерго. Заборгованість за перший квартал увелічілать на 180 мільйонів грн. і на даний момент становить 800 млн грн

Заборгованість споживачів столиці за використану електричну енергію перед ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» протягом І кварталу 2016 р збільшилася на 180,6 млн грн і станом на 1 квітня склала 802,4 млн грн.

Відзначимо, що, за підсумками січня-березня 2016 року, приріст заборгованості продемонстрували практично всі категорії споживачів Компанії, крім підприємств, які обслуговують житловий фонд столиці (ЖЕО). За підсумками перших трьох місяців, ці організації знизили заборгованість перед КИЇВЕНЕРГО на 3,7 млн ​​грн - до 104,1 млн грн.

Найбільший приріст заборгованості за електроенергію перед Компанією в І кварталі був у підприємств життєзабезпечення міста комунальної форми власності (зокрема, КП «АК« Київводоканал ») та у населення. Сумарно заборгованість цих категорій споживачів збільшилася до 528,4 млн грн.

Так, заборгованість КП «АК« Київводоканал »протягом січня-березня 2016 р зросла на 93,5 млн грн і досягла 262,6 млн грн. Відзначимо, що найбільший приріст заборгованості за спожиту електроенергію підприємство продемонструвало в лютому 2016 році, тоді вона виросла на 48,1 млн грн, трохи менше - в січні - на 29,9 млн грн, в березні - на 15,5 млн грн.

У свою чергу, населення в усіх адміністративних районах м.Києва протягом першого кварталу 2016 р збільшило заборгованість за спожиту електричну енергію перед Компанією на 23 млн грн і зараз вона становить 221,2 млн грн.

 

Найгірші розрахунки за спожиту електроенергію продемонстрували споживачі Дарницького, Деснянського та Солом'янського районів. З початку року вони збільшили розмір боргів сумарно на 9,1 млн грн, і станом на 1 квітня заборгованість жителів згаданих районів склала 32,8 млн грн, 25,3 млн грн і 24,8 млн грн відповідно.

Компанія закликає киян не накопичувати борги за електроенергію і уважно застосовувати тариф від Нацрегулятор. Від своєчасної оплати рахунків за електроенергію безпосередньо залежить модернізація електричних мереж і електричного обладнання столиці і як результат - якість надання послуг з електропостачання.

Згідно із законодавством, всю вироблену електроенергію Компанія зобов'язана продавати в Оптовий ринок електроенергії, а потім купувати на ньому необхідну кількість для потреб споживачів. Оператором цього ринку є ДП «Енергоринок», через який здійснюються всі розрахунки. Алгоритм розрахунків стверджує НКРЕКП.

Відзначимо, що всі розрахунки споживачів за надані Компанією послуги відбуваються через спеціальні рахунки, з яких розподіляються автоматично, відповідно до затвердженого регуляторними органами нормативу. Зокрема, 95% коштів перераховуються ДП «Енергоринок», а 5% залишаються в КИЇВЕНЕРГО для реалізації виробничих програм.

Однак через зростання заборгованості споживачів за електроенергію починаючи з 19 січня до Компанії застосована практика утримання фіксованих щоденних сум, що фактично призвело до перерахування всіх коштів, що надходять від споживачів, на рахунок ДП «Енергоринок».

 

 
Коментарі (0)