ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКияни зможуть заощадити до 50% вартості опалення з програмою «Енергодім»

Кияни зможуть заощадити до 50% вартості опалення з програмою «Енергодім»

Звдяки програмі “Енергодім” мешканці багатоквартирних будинків заощаджуватимуть до 50% вартості опалення

 

Завдяки програмі “Енергодім” мешканці багатоквартирних будинків заощаджуватимуть до 50% вартості опалення.

Участь ОСББ в програмі “Енергодім” дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків досягати значної економії енергії, отже — заощаджувати кошти та підвищувати рівень комфорту у власних квартирах. Зокрема цієї зими учасники програми можуть заощадити до 50% вартості опалення.

Про це повідомив Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності.

“Енергонезалежність однозначно має бути стратегічною ціллю розвитку сучасної України, — прокоментував Єгор Фаренюк. — Наразі для нашої держави енергетична незалежність — це питання національної безпеки. Створення умов для здатності кожного будинку мінімізувати споживання ресурсів і забезпечувати власні потреби в енергії самостійно — можливість зробити енергонезалежною всю країну”.

Експерт нагадав, що з самого початку повномасштабної війни Фонд енергоефективності зіштовхнувся з низкою викликів, зокрема не поповнювався статутний капітал, банки заморозили кредитування ОСББ. Відповідно було призупинено приймання заявок для участі в програмі “Енергодім” за обома пакетами, у межах яких компенсувалося від 50% до 70% вартості проєктів.

“Ми знайшли шляхи та механізми, завдяки яким вже поновили роботу за спрощеним варіантом пакета “А”, за яким надаються гранти на встановлення індивідуальних теплових пунктів, теплоізоляцію трубопроводів, заміну вікон і дверей у місцях загального користування. Це одні з найбільш доцільних та ефективних заходів зі зниження споживання теплової енергії у будинках”, - підкреслив він.

Єгор Фаренюк наголосив, що наразі механізм Програми максимально спрощений. На першому етапі ОСББ разом і заявкою на участь має подати до Фонду витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будівлі та матеріали фотофіксації. На другому етапі разом із заявкою про завершення робіт — копії актів приймання виконаних будівельних робіт, енергетичний сертифікат будівлі (виготовлений після реалізації заходів), звіт за результатами перевірки впровадження проєкту з фотофіксацією і паспорт обладнання.

“Фонд компенсує ОСББ, що приєдналися до Програми «Енергодім», 40% вартості проєктів (але не більше 2 млн грн), тому додаткова допомога, зокрема банківські кредити, а також міські програми, що фінансують частину витрат, надзвичайно важлива”, - резюмував Єгор Фаренюк.

Сергій Мамедов, Голова правління ГЛОБУС БАНКУ, зауважив, що ефективність кредитування програми “Енергодім” великою мірою залежатиме від впровадження партнерських програм з відшкодування відсотків чи частини кредиту між Фондом енергоефективності, банком та органами місцевої влади.

Він нагадав, що учасники програми “Енергодім” мають змогу отримати беззаставний кредит без початкового внеску під 16% терміном на 5 років, а завдяки компенсаторним програмам позичальники зменшать свої витрати.

За його словами, наступного року може бути оформлено не менше 300 енергокредитів на загальну суму понад 500 млн грн, ⅔ з яких припаде саме на ті регіони, де діятимуть партнерські програми з відшкодування.

“ОСББ може отримати компенсацію до 70% витрат лише після проведення енергомодернізації. Навряд чи будь-яке об’єднання співвласників будинку має на балансі 2-3 млн грн вільних коштів, щоб самотужки провести енергомодернізацію, а вже потім розраховувати на компенсацію ⅔ витрат. Банківський кредит дає змогу почати роботи вже наступного дня після отримання коштів. А компенсаторні програми від органів місцевої влади спрямовані якраз на те, щоб суттєво зменшити відсоткове навантаження на позичальника”, — зазначив банкір.

Головною перевагою енергокредиту, як вказав фахівець, є те, що банк надає “живі” гроші на проведення необхідних робіт буквально з наступного дня після оформлення кредиту. Саме тому, на думку банкіра, у 2024 році кредитування ОСББ за програмою “Енергодім” може стати одним із ключових напрямків банківського кредитування.

 

 

 

 
 
Коментарі (0)