ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКиєву загрожує епідемія через переповнені морги

Києву загрожує епідемія через переповнені морги

Омбудсмен Валерія Лутковська закликає мера Києва Віталія Кличка налагодити поховальну справу у місті. Через відсутність фінансування та переповнення моргів столиці загрожує епідемія.

За відсутності фінансування на поховання у київських моргах накопичилось чимало трупів невідомих та осіб без певного місця проживання, що загрожує місту епідемією, заявила у своєму відкритому зверненні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Про це «Україні Комунальній» повідомила прес-служба українського омбудсмена.

Пані Лутковська звернулася до мера Києва Віталія Кличка та депутатів Київради, наголошуючи на численні факти порушення прав громадян України на гідне поховання. Вони були виявлені 17 червня працівниками Секретаріату Уповноваженого з прав людини за результатами моніторингового відвідування моргів Київського міського клінічного бюро судмедекспертизи.

«Стан у моргах на сьогодні створює епідеміологічну загрозу для міста і для їх працівників безпосередньо. До речі, протягом останнього часу двоє працівників моргів захворіли на туберкульоз», - зазначає у своєму зверненні Валерія Лутковська.

У зверненні омбудсмена йдеться про те, що у Києві існують два морги міського бюро судмедекспертизи, діяльність яких передбачає поховання за державний кошт померлих, які визнані невідомими, а також тих, хто не має родичів або ж від поховання яких родичі за різних причин відмовились. Вказана категорія померлих підлягає похованню за державний кошт спецустановами СКП «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» та «Ритуальна служба спеціалізоване комунальне підприємство «Київський крематорій» відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів № 120-р.

«За відсутності фінансування вищеназвані комунальні підприємства відмовляються виконувати покладені функції. Це, у свою чергу, призвело до того, що станом на 17 червня у зазначених моргах накопичилося 115 тіл померлих, які підлягають похованню за державний кошт», - йдеться у зверненні. Відтак, Валерія Лутковська просить вжити невідкладні заходи для вирішення проблеми та внести відповідні зміни у бюджет міста Києва.

Пані Лутковська зазначає, що в морзі №2 (вул. Петра Запорожця, 26) знаходяться тіла деяких померлих з зими цього року. «У морзі знаходиться 53 тіла, які вже підлягають терміновому похованню, і це не враховуючи тіл, які надійшли протягом останніх діб.Особливу занепокоєність викликає і той факт, що за наявності у зазначеній установі холодильника, розрахованого на зберігання 14 небіжчиків, він вимкнений, адже через тепло, що виділяється внаслідок знаходження там такої кількості тіл, холодильна камера нездатна понизити температуру нижче 30 градусів, через що виникає загроза її виходу з робочого стану», - стверджує омбудсман. 

 
Коментарі (0)