ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняКиїв досі не розробив генплан

Київ досі не розробив генплан

Попередній Генплан Києва був розрахований до 2020 року, тому місто вже чотири роки живе і забудовується без нього

 

Попередній Генплан  Києва був розрахований до 2020 року, тому місто вже чотири роки живе і забудовується без нього.

Про це заявив в ефірі «Каштан. Інтерв’ю» голова київського осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК), архітектор Анатолій Фролов.

«У нас уже зараз колапс у Києві, тому що немає Генерального плану. Я вже про це з 2015 року і Кличку казав, і чиновникам, і ми проводили наради, і кожного разу, коли збираємося, про це кажемо. Генерального плану немає в Києві: він закінчився 2020 року. А це що значить? Значить, немає умов (містобудівних – ред.) для забудовників. І коли мені кажуть, що це забудовники винні, це не так. Їм не дали умов: вони роблять ті умови, які захотіли. Вони прийшли, наїхали через суд, через людей, на тих же чиновників, заставили їх дати документи, і за цими документами вони будують», – сказав Фролов.

Насправді,  містобудівні умови мають розроблятися містом, але в Києві цього не робиться.

«Це повинен розробити головний архітектор міста, це повинні були зробити  департамент містобудування, охорони культурної спадщини, культури, багато різних структур, які є тут у нас у Києві, які повинні виконувати свої обов’язки. Але вони їх не виконують або не повністю виконують», – зазначає архітектор.

Генплан, дія якого завершилася чотири роки тому, був ухвалений аж у 2002 року, і з того часу місто не займалося ним системно, хоча деякі спроби в цьому напрямку робилися.

«В 2007-2008 роках  Черновецький почав новий Генеральний план. Він сказав: «Мене цей не задовольняє, ми йдемо в Європу, повинні бути європейські прерогативи, ми повинні сюди все нове вносити». І ось Генеральний план розробляється два, три, чотири роки, з 2008 по 2024-й. Скільки років, а Генеральний план не зроблений. Більш того, місто його не чує, воно не знає, воно не бачить його. Що роблять чиновники, ніхто не знає», – каже Фролов.

Натомість  у Львові та Одесі міська влада змогла вирішити цю проблему.

«Одеса прийняла Генеральний план. Львів прийняв Генеральний план. Чому? Тому що посадовці, які є в цих містах, вони йшли до людей, вони відкривали все, що вони зробили, вони збирали групи, групи ці працювали, опрацьовували, докладали свої зусилля і робили. Ми, Українське товариство охорони пам’яток історії і культури, в 2023 році вийшли на Кличка, ми написали йому листа. Написали, що ми можемо як пам’яткоохоронна організація закумулювати людей, зібрати повністю і це зробити – не ми будемо робити, а будуть люди робити, спеціалісти. Повинна бути якась платформа, яка цим зацікавлена, тобто місто», – підкреслив голова київського осередку УТОПІК.

 

 

 

 
Коментарі (0)