ГоловнаВибір редакціїЖитлоКиїв починає позбавлятися від хрущовок

Київ починає позбавлятися від хрущовок

Київська міська державна адміністрація назвала адресу хрущовки, яку знесуть першої при реконструкції застарілої забудови в Лісовому масиві.

Київська міська державна адміністрація назвала адресу хрущовки, яку знесуть першої при реконструкції застарілої забудови в Лісовому масиві. Для мешканців хрущовки буде побудований новий житловий будинок. Влада відвела ділянку під новобудову і видали замовнику містобудівні умови.

За даними КМДА, в Києві застаріла 5-поверхова забудова включає 3055 будівель на 211512 квартир. З них, забудова панельними будинками займає 757 будівель на 64343 квартири загальною площею 2,6 млн квадратних метрів.

У проекті Генерального плану Києва до 2025 року передбачена реконструкція житлових кварталів і мікрорайонів, забудованих панельними п'ятиповерховими будинками перших масових серій і трьох- і чотириповерховими будинками, побудованими в кінці 1950-х і в 1960-і роки. За розрахунками авторів проекту Генплану Києва до 2025 року, при реалізації програми реконструкції обсяг виведеного з експлуатації старого житла складе 2,8 млн квадратних метрів. Для його заміни необхідно побудувати нове житло сумарною площею не менше 7,8 млн квадратних метрів.

Загальні правила і порядок реконструкції застарілого житлового фонду в Україні врегульовані законом № 525-V «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» від 22.12. 2006 у редакції, затвердженій у відповідність з законом № 5459-17 від 18.11.2012.

У Києві першим кроком до виконання програми реконструкції житлового фонду стало затверджене 3 березня 2016 року рішення Київської міської ради №119 / 119 «Про деякі питання виконання виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) повноважень у сфері комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду ». Даний документ уточнив повноваження і функції КМДА для проведення реконструкції житла на основі закону № 525-V.

Це дозволило владі столиці розробити перший проект реконструкції житлового району зі старою забудовою. 3 червня 2016 року в КМДА оголосили про завершення розробки проекту Детального плану території житлового масиву Лісовий Деснянського району в межах вулиць Мілютенка, Шолом-Алейхема, Братиславській і Лісового проспекту.

Проект спільно створили Департамент містобудування та архітектури КМДА та комунальне об'єднання «Інститут генерального плану міста Києва».

Департамент містобудування та архітектури своїм рішенням № 16-148-В погодив відведення земельних ділянок комунальному підприємству «Спецжитлофонд», яке веде утримання та експлуатацію житлового фонду спеціального призначення. Земельні ділянки призначені для будівництва, обслуговування та експлуатації житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями на перехресті вулиць Мілютенка та Шолом-Алейхема. Ця будівля має стати будинком для переселення мешканців з застарілих п'ятиповерхових будинків. Першими в здану новобудову будуть переселені мешканці будинку №23а по вулиці Мілютенка. Замовнику КП «Спецжитлофонд» видано містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки № 1605/16/012 / 009-16 від 05.12.2016.

Таким чином, названий адресу першої київської хрущовки, призначеної до зносу: Мілютенка, 23а

Очевидно, що реалізувати програму знесення хрущовок і переселення жителів у нові будинки, - досить, нескладно. Для будівництва зазначених в Генплані Києва до 2025 року нових 7,8 млн квадратних метрів житла, потрібно, приблизно, 112 млрд грн. Річна фінансова потреба на передбачені в Генплані-2025 сім років реалізації становить 16 млрд грн.

Це цифри загального фінансового запиту на модернізацію по Генплану-2025. Модернізація житла буде проходити локально, на певних територіях, як це видно на прикладі проекту на Лісовому масиві. У відповідях КМДА конкретні параметри новобудови для переселенців з хрущовок не вказані. Можна припустити, що буде побудований будинок, мінімум, на 200 квартир. Новобудову з меншою кількістю квартир будувати невигідно. Якщо взяти середню площу квартири в сучасному проекті доступного житла в 60 квадратних метрів, то на 200 квартир по ціновій нормі 2018 роки за квадратний метр (14340 грн) отримуємо вартість житла в новобудові приблизно 172 млн грн.

Вклавши один раз бюджетні гроші в одну новобудову, міська влада отримують можливість відселити людей і звільнити досить велику ділянку землі під чергове нове будівництво. У перший новий будинок, наприклад, на 200 квартир, можна переселити одну хрущовку. У таких будівлях на 4 під'їзду розміщені 80 квартир, а на 5 під'їздів - 100. У новобудові 100 квартир надають переселенцям, а ще 100 - влада може продати. Знесення старої хрущовки дозволить звільнити ділянку, з урахуванням нормативної прибудинкової території, площею приблизно в 2 гектара.

На цій площі цикл повторюється - будується новий будинок на 200 квартир, 100 з них - для переселенців, ще 100 - на продаж. Реалізація цих квартир по проведеної вище схемою дасть приблизно 8,6 млн грн для вкладень в будівництво чергового будинку на черговій ділянці звільненому від ще однієї хрущовки і так далі.

 
Коментарі (0)