ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГ«Київоблгаз» проводив незаконні нарахування за спожитий газ

«Київоблгаз» проводив незаконні нарахування за спожитий газ

Національна комісія з регулювання сфери енергетики і комунальних послуг завершила перевірки перших трьох облгазів, які входять в групу РГК Дмитра Фірташа

Національна комісія з регулювання сфери енергетики і комунальних послуг завершила перевірки перших трьох облгазів, які входять в групу РГК Дмитра Фірташа, – «Вінницягазу», «Волиньгазу» і «Київоблгазу». Про це повідомив заступник начальника департаменту енергоефективності «Нафтогазу» Олексій Хабатюк у Facebook.

«За всіма трьома облгазами результати однакові – порушення ліцензійних умов, а нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам з використанням коефіцієнта є незаконними», – написав він.

За даними Хабатюка, вже в п’ятницю, 22 березня, НКРЕКУ планує нарахувати облгазам-порушників штраф у розмірі 850 тисяч гривень та зобов’язати провести перерахунок обсягів споживання по всім побутовим клієнтам.

«Але кінець чи це історії з коефіцієнтами? Упевнений, що ще немає. Облгази (не всі, але ті, які входять в Фірташівського РГК, – все) розуміли незаконність своїх дій з самого початку, але свідомо пішли на порушення. Тому наступний крок облгазів – позов до суду на рішення НКРЕКУ про накладення штрафу та приписі провести перерахунки», – написав Хабатюк.

Нагадаємо, восени 2018 року багато оператори газорозподільних мереж в платіжках здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, яке враховувало різницю в приведенні до стандартних умов. Зробили це облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа.

Вузли обліку природного газу в точках передачі газу з газотранспортної системи в газорозподільну систему в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (20℃), проте лічильники газу у побутових споживачів не здійснюють такий температурної корекції обсягів і вимірюють при фактичній температурі навколишнього середовища. В результаті відбуваються втрати газу.

Однак так як вони вже враховані НКРЕКУ при розрахунку тарифу, Нацкомісія заборонила виставляти платіжки за газ з приведенням до стандартних умов.

 

 
Коментарі (0)