ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїКиївська ГЕС скидає воду що може призвести до затоплень

Київська ГЕС скидає воду що може призвести до затоплень

Весняне водопілля — природне явище, яке в районі Києва спостерігається щороку, але наразі воно досить потужне

 

Весняне водопілля — природне явище, яке в районі Києва спостерігається щороку, але наразі воно досить потужне.

За інформацією Українського гідрометцентру, 12-13 квітня, внаслідок пропуску весняного водопілля через Київську ГЕС, рівень води річки Дніпро у Києві та Бориспільському районі Київської області може досягти небезпечних відміток початкового затоплення ділянок прилеглих до річища річки.

Сьогодні гідроенергетики фіксують весняне водопілля, яке прийшло на зміну зимовому паводку. Наповненню річок сприяють значні опади у вигляді дощів та підвищення рівня підземних вод.

«На фоні тотального зневоднення в світі подібне явище виглядає надприродно. Хоча фахівці запевняють, що природа має певну циклічність. Подібне явище відбувається раз в десять років. Так, весна 2013 року також відзначалась високою водністю», — пояснюють «Вечірньому Києву» в Укргідроенерго.

Гідроенергетики цілодобово спостерігають за гідрологічною обстановкою. Станом на 13 квітня 2023 року фіксується підняття рівнів води по Дніпру. Для врегулювання рівнів води та уникнення підтоплень гідроелектростанціями на Дніпрі та Дністрі здійснюються контрольовані скиди із дотриманням безпекових норм.

Гідроенергетики зазначають, що від сили води паводків та водопілля українців захищають водосховища, адже саме вони регулюють річковий стік. Регулювання є необхідною умовою раціонального використання води і здійснюється водосховищами шляхом перерозподілу об’єму природного стоку. При цьому фахівці гідроенергетичної галузі здійснюють нагляд за технічним станом гідроспоруд та слідкують за ходом весняного водопілля у постійному режимі.

В Укргідроенерго нагадали також, що водопілля — це природна фаза водного режиму річки, що спостерігається в Україні щороку і здебільшого спричинена надходженням талих снігових вод. Водопілля формується в результаті поєднання багатьох чинників: кількості снігу, товщини льоду на річках і водосховищах, кількості води, температурного режиму, глибиною промерзання ґрунту, зволоженням ґрунту восени. Є різні фази водопілля: пік (коли вода досягає найвищого рівня) та спад (коли найвищий рівень пройдено).

Для оперативного реагування на розвиток весняного водопілля Міжвідомчою комісією по узгодженню режимів роботи водосховищ при Державному агентстві водних ресурсів України встановлюються режими роботи водосховищ і коригуються відповідно до поточної ситуації.

Процес акумуляції називається наповненням водосховища, а процес віддачі — його спрацюванням. Таким чином, надлишок води від паводків і водопілля затримується або віддається за потреби, дозволяючи уникнути затоплень та інших наслідків.

 

 

 
Коментарі (0)