ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика«Київтеплоенерго» судитиметься з Держаудитслужбою через результати аудиту

«Київтеплоенерго» судитиметься з Держаудитслужбою через результати аудиту

Київським окружним адміністративним судом (КОАС) відкрито провадження у справі за позовом комунального підприємства (КП) “Київтеплоенерго” до Державної аудиторської служби України

Київським окружним адміністративним судом (КОАС) відкрито провадження у справі за позовом комунального підприємства (КП) “Київтеплоенерго” до Державної аудиторської служби України. Комунальники позиваються до Держаудитслужби, оскільки вважають, що висновки аудиту діяльності КП є необґрунтованими.

Про це стало відомо з повідомлення “Київтеплоенерго” 13 лютого 2023 року.

Повідомляється, що висновки аудиту щодо діяльності комунальне підприємство отримало наприкінці 2022 року. 

“Необхідно зазначити, аудит, розпочатий у 2021 році, був призупинений Держаудитслужбою після запровадження в Україні воєнного стану та відтермінований до його скасування. Про це Держаудитслужба письмово поінформувала комунальне підприємство, мотивуючи рішення ризиком для життя і здоров’я свого персоналу, які мали працювати безпосередньо на енергооб’єктах під час війни.

Однак, напередодні щорічної оцінки діяльності аудиторів, без повідомлення про поновлення процедури перевірки, фахівці Держаудитслужби підготували та направили до Київтеплоенерго звіт про аудит, порушивши регламент перевірки. Тим самим Держаудитслужба свідомо позбавила Київтеплоенерго можливості надати фахові коментарі з документальним підтвердженням. Крім того, аудитори склали акт ревізії підприємства, хоча ревізія є окремим видом перевірки, вимагає окремої процедури і проведена не була”, – сказано в релізі тепловиків.

“Київтеплоенерго” стверджує, що для проведення перевірки у повному обсязі надало аудиторам запитувану інформацію, доступ до документації, можливість працювати безпосередньо на енергооб’єктах, однак “ігнорування об’єктивних фактів та пояснень, призвело до того, що висновок аудиту є вкрай необґрунтованим, містить низку суб’єктивних та упереджених оцінок”.

Державні аудитори звинувачують “Київтеплоенерго”, зокрема, у тому, що, отримавши в середині 2018 року в управління теплові мережі після “Київенерго”, підприємство не здійснило заміни усіх мереж. 

Цей закид КП коментує так: “Загальна протяжність зазначених теплових мереж – понад 2,7 тис. км. Навіть при 100%-му фінансуванні одночасна заміна такого колосального обсягу мереж технічно неможлива, оскільки б паралізувала роботу міського транспорту, критичної та соціальної інфраструктури – лікарень, пологових будинків, дитячих садків тощо, залишила містян без комунальних послуг. Досвід інших європейських міст свідчить про те, що на виконання робіт такого масштабу треба щонайменше 10 років. Саме такий термін передбачений у плані стратегічного розвитку Києва, а потреба у коштах для цього – понад 70 млрд грн (розрахунок 2019 року)”.

“Враховуючи ігнорування усіх аргументів, що надало Київтеплоенерго, та порушення, об’єктивну та неупереджену перевірку Держаудитслужба перетворила на свідому спробу дискредитувати роботу багатотисячного колективу. Тому Київтеплоенерго відстоюватиме свої права у судовому порядку”, – висновує КП у повідомленні.

 

 

 
Коментарі (0)