ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаКитайці готові інвестувати понад 1 млрд дол у будівництво сонячну електростанцію у Чорнобильській зоні

Китайці готові інвестувати понад 1 млрд дол у будівництво сонячну електростанцію у Чорнобильській зоні

Будівництво сонячного парку в Чорнобильській зоні є довгостроковим проектом на перспективному ринку, в який китайська сторона готова інвестувати понад 1 млрд дол

Інвестиційні компанії CCEC та GCL зацікавилися можливістю будівництва парків сонячної енергії у зоні відчуження. 

Про це заявив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на зустрічі з головою Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталієм Петруком та з керівництвом китайських компаній, повідомляє прес-служба Мінприроди.

Під час зустрічі сторони обговорили перспективи впровадження проекту Chornobyl Solar на території Чорнобильської зони.

«Зацікавленість провідних компаній світу до потенціалу зони відчуження підтверджує, що Україна є цікавою для іноземних інвестицій. Активні гравці міжнародного ринку відновлювальної енергетики розуміють, що сприятливі природні та інфраструктурні умови в Чорнобильській зоні, а також наявність сонця та дешевої землі можуть мати у комплексі великий успіх. Створення сонячного парку у зоні відчуження дає розуміння, що і в таких регіонах можна втілювати в життя унікальні проекти», - розповів міністр.

Представники компаній зазначили, що будівництво сонячного парку в Чорнобильській зоні є довгостроковим проектом на перспективному ринку, в який китайська сторона готова інвестувати понад 1 млрд дол.

«Це серйозна перспектива для України як у плані адаптації територій, які постраждали у результаті аварії на ЧАЕС, так і для української економіки, наповнення бюджету та здобуття енергетичної незалежності. У розвитку "зеленої" енергетики сходяться інтереси бізнесу, держави і суспільства. Тут і енергетична безпека, і стан екології, і розвиток місцевих економік», - зазначив Остап Семерак.

Він нагадав, що протягом останнього року вітчизняне законодавство зазнало змін та відкрило нові можливості для бізнесу щодо правового режиму у зоні відчуження, врегулювали питання та спрощення процедури оренди землі й іншого майна.

Нагадаємо, в липні Верховна Рада ухвалила Закон «Про врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 4437), що відкриває шлях, зокрема для будівництва сонячних електростанцій у зоні відчуження.

 

 
Коментарі (0)