ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКличко не проти підвищення тарифів для «Київенерго»?

Кличко не проти підвищення тарифів для «Київенерго»?

НКРЕКП планує переглянути тарифи для ПАТ «Київенерго». Втім, в регуляторі наголошують, що на структуру тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води суттєво впливає безпосередньо столична влада

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг планує підвищити тарифи для ПАТ «Київенерго». Відповідний проект постанови регулятор оприлюднив вчора. Втім, НКРЕКП роз’яснює, що на величину самого тарифу суттєво впливають безпосередньо і органи місцевого самоврядування, тобто Київська міська державна адміністрація. Про це повідомили у прес-службі НКРЕКП.

«З метою отримання позиції органів місцевого самоврядування та узгодження тарифів на теплову енергію для потреб населення та відповідних тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води НКРЕКП надіслала листи до міських рад, зокрема, голові Київської міської державної адміністрації та на адресу Київської міської державної адміністрації», - підкреслили в регуляторі.

Зауважується, що до повноважень місцевих органів самоврядування у сфері надання комунальних послуг, відповідно до Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про теплопостачання» та інших нормативно-правових актів, належать:

- затвердження норм споживання та якості житлово-комунальних послуг, контроль за їх дотриманням;
- забезпечення населення житлово-комунальними послугами необхідних рівня та якості;
- погодження інвестиційних програм;
- погодження температурних графіків роботи теплових мереж;
- розгляд і узгодження планів підприємств, установ та організацій, що не належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, здійснення яких може призвести до негативних соціальних, демографічних, екологічних та інших наслідків, підготовка до них висновків і внесення пропозицій до відповідних органів;
- встановлення місцевих податків і зборів відповідно до Податкового кодексу України;
- прийняття рішень щодо надання, відповідно до чинного законодавства, пільг по місцевих податках і зборах, а також земельному податку;
- встановлення для підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, розміру частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до місцевого бюджету;
- затвердження ставок земельного податку відповідно до Податкового кодексу України.

Крім того, на виконання статті 11 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад, суб’єкти господарювання, що надають комунальні послуги, зокрема послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, повинні довести до відома споживачів загальний розмір тарифу та його структуру та обґрунтування причин зміни тарифу.

«Лише після отримання позицій органів місцевого самоврядування, яка, на думку НКРЕКП, повинна врахувати всі зауваження і пропозиції споживачів, та узгодження органом місцевого самоврядування тарифів на теплову енергію для потреб населення і відповідних тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води на відкритому засіданні Комісія прийме постанови про встановлення відповідних тарифів. Постанова про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води набуде чинності з дня її офіційного опублікування», - резюмували в НКРЕКП.

Нагадаємо, що у проекті Постанови НКРЕКП щодо перегляду тарифів для ПАТ «Київенерго», зазначається, що тариф на теплову енергію з 531,10 грн/Гкал (без ПДВ) зросте до  594,03 грн/Гкал (без ПДВ). При цьому тариф на виробництво теплової енергії становитиме 508,08 грн/Гкал (без ПДВ); тариф на транспортування теплової енергії – 82,84 грн/Гкал (без ПДВ); тариф на постачання теплової енергії – 3,11 грн/Гкал (без ПДВ).

 
Коментарі (0)