ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКоболєв підтримує ідею концесії ГТС

Коболєв підтримує ідею концесії ГТС

Глава "Нафтогазу" підтримав законопроект Зеленського про концесії

Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв вітає підтримку президентом України Володимиром Зеленським законопроекту про концесії, який дозволить передати управління газотранспортною системою країни (ГТС) в управління консорціуму міжнародних компаній.

"Президент в Туреччині дав дуже важливий сигнал, повідомивши, що вже цієї осені буде прийнятий закон про концесії, який спростить співпрацю держави з приватним бізнесом. Це означає, що один з головних варіантів функціонування нашої ГТС після відділення оператора стає більш ймовірним", - написав він на своїй сторінці в "Фейсбук".

"Ми неодноразово говорили про перспективність передачі управління нашої ГТС консорціуму з міжнародних компаній особливо, якщо" Газпром "займе неконструктивну позицію на переговорах по транзиту. Сьогодні ми бачимо, що росіяни налаштовані відтермінувати початок переговорів, щоб з настанням холодів раз вдатися до шантажу і викручування рук ", - додав Коболєв.

Як повідомлялося, виділення незалежного оператора ГТС заплановано з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" планує провести анбандлінг за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $ 12 млрд. ISO на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), на якій наполягає Кабінет міністрів, не вимагає приватизації ГТС України.

Для активізації процесу анбандлінга і передачі газотранспортної системи в управління незалежному операторові Верховна Рада повинна прийняти в другому читанні законопроект "Про концесії".

Весною 2019 року НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими в підтримці процесу анбандлінга і подальшу участь в управлінні українською ГТС. До робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

 

 
Коментарі (0)