ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКоболєв пояснив важливість транзиту російського газу

Коболєв пояснив важливість транзиту російського газу

Вартість газо-транспортної системи України буде визначатиметься через територію України після 2019 року.

Про це сказав голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв, передає Укрінформ.

«Якщо будуть реалізовані проект Північний потік-2 і проект Турецький потік у варіанті двох ліній, то я припускаю, що по території України швидше за все взагалі не буде ніякого транзиту, що, я б припустив, зменшить вартість ГТС України приблизно вп'ятеро», - сказав глава Нафтогазу.

За його словами, вартість ГТС буде коливатися від мільярдів до десятків мільярдів доларів.

Нагадуємо, в жовтні цього року повідомлялося, що Газпром будує Північний потік-2, не чекаючи дозволів. Наміри Газпрому його прокласти викликають суперечки в ЄС багато в чому через побоювання, що це збільшить залежність Європи від російського газу. Польща, Україна і країни Балтії виступають проти проекту, стверджуючи, що він загрожує їхній безпеці.

Зокрема , зараз Україна отримує за транзит більше $2 млрд.

Також очільник Нафтогазу розповів про можливість чергових закупівель російського газу. За його словами, це питання буде обговорюватись на тристоронній зустрічі між Україною, РФ і ЄС, яка відбудеться 9 грудня в Брюсселі.

«Переговори будуть саме про це, переговори будуть про зимовий пакет. Нам завжди цікаво мати широке коло постачальників, і якщо «Газпром» дізнається, що ми від нього хочемо на цих переговорах, і погодиться прийняти ці умови, то є ймовірність, що ми підпишемо додаткову угоду та будемо розглядати варіанти закупівель газу», – заявив Коболєв.

Підписання угоди залежатиме від умов і ціни, які може запропонувати російський монополіст. Коболєв також додав, що йому відомо, що підписання додаткової угоди з «Газпромом» про постачання газу «засмутить трейдерів з європейського напрямку». Як, повідомлялося раніше, Україна з початку опалювального сезону вже спалила 9% запасів газу.

 
Коментарі (0)