ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКоболєв просить США зупинити «Північний потік-2»

Коболєв просить США зупинити «Північний потік-2»

Глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв закликав США до більш активної протидії газопроводу «Північний потік-2».

Глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв закликав США до більш активної протидії газопроводу «Північний потік-2».

Читайте також: Данія заблокувала будівництво Північного потоку-2

Про це Коболєв заявив в ході візиту до Вашингтона, повідомляє прес-служба НАК.

Як зазначається, Коболєв минулого тижня провів зустрічі у Вашингтоні з представниками адміністрації президента США Дональда Трампа і членами Конгресу США, в ході яких він закликав американську сторону розглянути більш активні кроки для протидії обхідному газопроводу.

«Північний потік-2» не тільки підірве українську економіку і дозволить Росії шантажувати країни Центральної і Східної Європи, а й усуне єдиний фактор, який зараз змушує Росію підтримувати хоч якусь стабільність на сході України», - сказав він.

«Зараз Росії потрібен транзитний маршрут через Україну, щоб заробляти на продажу газу на європейському ринку. Однак, якщо "Північний потік-2" збудують, українська газотранспортна система більше не буде стримуючим фактором », - додав Коболєв.

«При таких умовах Москва зможе розгорнути повномасштабну війну на сході України. Сполучені Штати не повинні цього допустити », - зазначив він.

Коболєв також додав, що блокування «Північного потоку-2» є спільним інтересом для США і України.

«Нафтогаз» бореться, щоб зупинити цей небезпечний проект, який може посилити залежність європейських союзників Америки від Росії і зробити їх більш уразливими до російського впливу. Однак Росія має багато західних партнерів у цьому проекті », - сказав Коболєв.

«Нафтогаз» не може здолати «Північний потік-2» самостійно. Нам важливо, щоб Сполучені Штати чітко дали зрозуміти, що не готові допустити зростання залежності Європи від Росії «, - додав він.

Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Новий трубопровід планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

За оцінками «Нафтогазу України», будівництво обхідних маршрутів може позбавити Україну доходу від транзиту газу, які в 2017 році складуть 3 млрд доларів, а також знизить інвестиційну привабливість ГТС.

Щоб цього не допустити, в «Нафтогазі» запропонували створити консорціум (за участю європейських партнерів) з управління українською ГТС, а також пропонують знизити ставку тарифу на транзит російського газу після 2019 року (закінчення діючого контракту з «Газпромом»).

Також в «Нафтогазі» неодноразово підкреслювали, що «Газпром» не виконує контрактні зобов'язання, згідно з якими він зобов'язаний транспортувати через територію України 110 млрд кубометрів на рік.

 

 
Коментарі (0)