ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКомітет ВР просить продовжити дію спецобов'язків для тепловиків

Комітет ВР просить продовжити дію спецобов'язків для тепловиків

У комітеті вважають, що перш ніж скасовувати ПСО треба розв'язати проблеми із заборгованістю тепловиків за спожитий газ і створити передумови їх виходу з кризового стану.
Народні депутати-члени комітету з питань енергетики і ЖКГ звернулися до Кабінету міністрів України з пропозицією продовжити термін дії спеціальних зобов'язань (ПСО) на ринку природного газу для виробників теплової енергії після 30 квітня.
 
Про це повідомила пресслужба комітету ВРУ.
 
У комітеті вважають, що перш ніж скасовувати ПСО треба вирішити проблеми із заборгованістю тепловиків за спожитий газ і створити передумови їх виходу з кризового стану.
 
"В умовах карантинних обмежень, які негативно позначаються на фінансової стійкості населення, закінчення дії положення про ПСО може спричинити загрозу утворення значної кількості проблемних ситуацій для підприємств ТКЕ у всіх населених пунктах України, які і без того перебувають в критичному стані", - зазначили депутати.
 
Нагадаємо, в квітні 2020 року Кабмін продовжив до 1 травня 2021 року покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу виробникам теплової енергії. Ціна розраховується з урахуванням змін котирувань на європейських газових хабах.
 
Оптова ціна газу для виробників теплової енергії в рамках покладених на "Нафтогаз" спецобязательств в березні - 2 021 знизилася на 8,2% (на 561,38 грн) у порівнянні з лютим - до 6 тис. 279,77 грн/тис. куб. м (без ПДВ і обліку витрат на транспортування).
 
У той же час, за даними "Нафтогазу" на 20 квітня 2021 року сумарна прострочена заборгованість перед компанією ТКЕ і ТЕЦ за спожитий для виробництва теплоенергії газ становить 58,2 млрд грн, з них за 2021 рік - 22,9 млрд грн.

Після закінчення терміну дії ПСО сегмент виробників теплової енергії повинен буде функціонувати на ринкових умовах.  

 
Коментарі (0)