ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГ«Комуналка» «з’їдає» половину бюджету українських родин – опитування

«Комуналка» «з’їдає» половину бюджету українських родин – опитування

Уряд продовжує приводити тарифи на ЖКП до економічно-обґрунтованого рівня. Щоб громадяни змогли оплатити «комуналку», влада ввела субсидії, які вже цьогоріч чекає скорочення. Так, на сплату ЖКП громадяни витрачають половину сімейного бюджету

Україна взялася за приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно-обгрунтованого рівня. Так, у минулому році було прийнято рішення про підвищення роздрібної ціни на газ для населення та тарифів на електроенергію, яке проходитиме в декілька етапів.

Із початком 2016-го НКРЕКП вирішила переглянути і тарифи на послуги холодного водопостачання та водовідведення. Втім, це стосується не всіх підприємств каналізаційно-водопровідного господарства. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг має намір переглянути тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) 38 таких суб’єктів господарювання.

Читайте також: Допомога навпаки, або кому потрібна субсидія

Примітно, поряд із підвищенням тарифів на ЖКП, уряд активно просуває і систему субсидіювання населення. Так, на початок цього року, в Україні субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг скористалися третина домогосподарств.

Проте, витративши кругленьку суму на житлові субсидії, уряд шукає шляхи позбавлення частини отримувачів пільг на оплату ЖКП. Адже окрім підвищення тарифів  на світло та воду, тариф на газ у 3600 грн за тис. куб. від квітня підвищиться щонайменше на 500 грн. Причому, найбільш суттєвим, буде подорожчання теплової енергії, оскільки очікується різке зростання вартості саме природного газу, який відпускається для цих потреб. Також, до середини 2017 року вартість природного газу – рівноцінною імпортній ціні.

Тож, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у своїх читачів: «Яка частина їхнього сімейного бюджету йде на оплату  послуг ЖКП?».

Відповідне опитування проходило на електронних шпальтах «У.К.» в період з 1 по 8 лютого.

Згідно з результатами, більшість опитаних 58% відзначили, що на оплату ЖКП доводиться віддавати від 30% до 50% сімейного бюджету, ще 23% зазначили рівень витрат на «комуналку» на рівні 15-30%. Поміж тим, 11% респондентів витрачають на оплату «комуналки» до 15% у зв’язку з тим, що отримують субсидію. І 5% опитаних читачів взагалі не сплачують за спожиті житлово-комунальні послуги.

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
08 Лютого 2016 p. 19:55
Особливо неприємна ситуація з комунальними платежами у тих, кого чиновники-можновладці спочатку примусово позбавили робочого місця по незалежним від працівника причинам ( в результаті так званих "ліквідацій" держпідприємств, установ, організацій), тобто спочатку забрали у людини заробіток, а потім штучно приписують цій людині уявний дохід, і на підставі цієї фальсифікації значно зменшують субсидію або взагалі її не нараховують.
Коля Пухов
08 Лютого 2016 p. 19:56
Багато українців взагалі не мають ні зарплати, ні пенсії; звільнені з роботи ще режимом Януковича у зв"язку з так званими "ліквідаціями" держустанов; по декілька років живуть на утриманні своїх родичів та перебиваються випадковими підробітками.
Коля Пухов
08 Лютого 2016 p. 20:07
Справа в тому, що субсидія зараз не призначається взагалі нікому , тобто жоден споживач, якому в платіжці була написана субсидія , немає офіційного підтверджувального документу на цю написану субсидію. Раніше такий документ видавав на півроку вперед собес при призначенні субсидії. Тепер у зв"язку із "спрощеним" порядком, якщо в платіжці за попередній місяць була записана субсидія, то це зовсім не означає, що ця субсидія буде написана і в наступній платіжці.