ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКомунальні борги планують реструктурувати

Комунальні борги планують реструктурувати

Мінрегіон розробляє законопроект, який повинен врегулювати проблему несплати за комунальні послуги

Мінрегіон розробляє законопроект, який повинен врегулювати проблему несплати за комунальні послуги. Про це розповіла заступник міністра розвитку громад і територій Наталія Хоцянівська/

Також вона зазначила, що станом на 1 травня 2020 року загальна заборгованість за комунальні послуги в Україні перевищила 63 млрд гривень. З них борг за газ становить 25,5 млрд гривень, за електропостачання - 5,9 млрд гривень, за послуги з опалення приміщень - 20 млрд гривень, за холодне водопостачання - 5 млрд гривень, за утримання будинків і прибудинкових територій - 4,9 млрд гривень, за вивезення побутових відходів - 1 млрд гривень.

Новий законопроект пропонує обов'язкову реструктуризацію боргів за житлово-комунальні послуги для населення, які накопичаться станом на 1 жовтня 2020 року. Термін реструктуризації - до п'яти років.

Заступник міністра зазначила, що після того як закон буде прийнятий, Мінрегіон визначить порядок і умови реструктуризації кожної заборгованості. Так, по кожній отделная послуги буде визначена сума заборгованості, а також період, за який вона утворилася.

Також почнуть роботу постійні комісії при органах місцевого самоврядування. Мета їх діяльності: виступати в ролі арбітрів між споживачем і постачальником послуг. Адже якщо між боржником і тим, кому він заборгував оплату, не виникає жодних непорозумінь в нарахуванні такої заборгованості і споживач з нею погоджується, йому досить протягом місяця після прийняття закону звернутися в компанію, де є борг, і укласти договір з його реструктуризації. Але якщо споживач не згоден з сумою боргу або взагалі з його наявністю, тут комісія виступити арбітром між споживачем і постачальником послуг, щоб уникнути протиріч і мати можливість узгодити питання в досудовому порядку. 

 
Коментарі (0)