ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаКрах «Нафтогазу» змусив владу подумати про реформу

Крах «Нафтогазу» змусив владу подумати про реформу

Дорогий російський газ змусив владу розпочати реальну реформу газового сектора України.

Критична ситуація з розрахунками за російський газ і відсутність прогресу в переговорах з Росією змушують владу розпочати реалізацію реформ в газовому секторі.

На минулому тижні Президент доручив уряду та НКРЕ підготувати підвищення цін на газ з метою приведення тарифів для всіх категорій споживачів до єдиного рівня і запустити обіцяну реформу «Нафтогазу» вже в травні 2012 року. Це має відкрити доступ до грошей ЄБРР для ремонту магістральних трубопроводів і дозволить Києву розраховувати на отримання чергового траншу кредиту МВФ для фінансування дефіциту держбюджету. Про це в коментарі «У.К.» повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Першим наслідком стартувала реформи «Нафтогазу» стало вилучення компанії зі схеми поставок газу населенню. «Нафтогаз» скасував оголошений раніше тендер на закупівлю 12,66 млрд куб. м природного газу у дочірньої компанії «Укргазвидобування», призначених для поставок населенню. Причина скасування торгів - «відсутність подальшої потреби у закупівлі».

Не виключено, що після зміни схеми поставок газ українського видобутку буде продаватися «Укргазвидобуванням» безпосередньо регіональним газорозподільним компаніям (облгазам) в обхід «Нафтогазу». Формально це має стати підтвердженням політики влади, спрямованої на лібералізацію внутрішнього газового ринку. Хоча на практиці від такої реформи виграють, перш за все, облгази, до 60% яких контролюються Дмитром Фірташем. В даний час вони займають жорстку позицію щодо «Нафтогазу», вимагаючи від держкомпанії підписати договори з транспортування газу. Саме надходження від транспорту газу становлять основну частину доходу облгазів.

Доручення Президента протягом 2012 року почати підвищення тарифів на газ для населення демонструє, що внутрішніх ресурсів для підтримки стабільності «Нафтогазу» стає все менше. Міністерство енергетики було змушене публічно визнати, що широко розрекламована влітку 2011 року програма модернізації української частини газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород за кошти «Нафтогазу» провалена. Грошей на неї немає, і уряд знову просить їх у ЄБРР, який умовою виділення називає все ту ж реформу «Нафтогазу».

Проект з модернізації магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород був розрахований на 9 років. Він припускав значний обсяг інвестицій. Обсяг фінансування першої черги проекту реконструкції оцінювався в 538 млн дол, з яких 230 млн дол - повинен був витратити «Нафтогаз Україна». Ще 308 млн дол Україна планувала отримати від ЄБРР та Європейського інвестиційного банку.

Читайте також: Українській ГТС зарано співати заупокійну


В ЄБРР усвідомлюють реальну ситуацію і бачать відсутність реформування «Нафтогазу». «Керівництво НАК «Нафтогаз Україна» боїться змін, які витягнуть його з теплого місця, тому і перешкоджає будь-яким змінам», - заявив старший економіст відділу природних ресурсів ЄБРР Пол Шапіро на початку березня в Києві.

Чиновники Мінвугілля і «Нафтогазу» фактично саботували попереднє доручення Президента розробити план реформування держкомпанії до жовтня 2011 року. Розрахунок робився на завершення переговорів з «Газпромом». У разі зниження ціни російського газу для України, неефективна схема роботи «Нафтогазу» могла отримати «друге дихання».

Проте переговори затягнулися, і в даний час українська сторона не має в своєму розпорядженні підстав для оптимізму. Провал реформи «Нафтогазу», подальше погіршення фінансового стану держкомпанії і необхідність пошуку західних джерел фінансування змусили Президента зробити повторне доручення уряду і Мінвугілля до травня 2012 року затвердити та розпочати впровадження програми реформування «Нафтогазу».

Читайте також: Новий договір Росії – дійсність чи «газова» гра


Сформована ситуація демонструє, що єдиними дієвими аргументами для реалізації таких необхідних реформ на внутрішньому газовому ринку є зовнішні фактори: дорогий російський газ і потреба в західному фінансуванні для підтримання стабільного функціонування роботи власної ГТС. Лише втративши ресурси для подальшої самостійної підтримки роботи ГТС і впритул підійшовши до фінансового краху «Нафтогазу», влада прийняла рішення про реалізацію докорінної реформи внутрішнього газового ринку, яка повинна наблизити його до європейських стандартів.

 
Коментарі (0)