ГоловнаПублікаціїОСББЯк кредитувати ОСББ

Як кредитувати ОСББ

Банки не готові надавати об'єднанням власників багатоквартирних будинків (ОСББ) кредити, оскільки тим, в свою чергу, не має чим гарантувати повернення позик.

Місцева влада спільно з міжнародними фінансовими організаціями та українськими банками обговорили проблеми, з якими стикаються мешканці, які отримали свій багатоквартирний будинок у колективну власність. Основний з них є відсутність фінансування на проведення першого капітального ремонту застарілого житлового фонду. При цьому банки не готові надавати об'єднанням власників багатоквартирних будинків (ОСББ) кредити, оскільки тим, в свою чергу, не має чим гарантувати повернення позик. Адже до цих пір ОСББ не мають права закладати будівлю або прибудинкову територію багатоквартирного будинку.

За словами заступника мера Львова Олега Березнюка, в Україні перші об'єднання власників багатоквартирних будинків з'явилися в Україні ще в 1991 році. «Але за допомогою до львівської міськради прийшли тільки в 2008-му році, і тільки п'ять представників будинків попросили допомогти організувати ОСББ. Це був початок. На 1 січня у нас в місті налічувалося вже 444 ОСББ. І це всього лише 16% житлового фонду. І з них тільки 10% готові взяти гроші в кредит. Всіх інших треба вчити, як це робиться», - зазначив чиновник. Він також уточнив, що вивчивши досвід останніх років, влада міста прийшли до висновку, що «формувати ефективного власника житлового фонду потрібно поступово». «Тому ми, ніколи не будемо підтримувати мільярдні проекти. Це гроші на вітер. Якщо сьогодні такі міжнародні організації, як IFC готові нам допомагати, то ми повинні взяти 5-7 міст по Україні. Нацбанк повинен вирішити, що може бути заставою і починати, нарешті, працювати».

«Нажаль, доводиться визнати, що в нашій країні відсутній ефективний механізм вирішення проблем ефективного власника житлового фонду, - зазначив мер Вінниці Володимир Гройсман. - І муніципальна влада сьогодні теж не має достатньо можливостей, щоб вирішити такі проблеми самостійно. Сьогодні потрібно створювати діючий механізм створювати систему. Систему, яка б запустила в дію механізм, що дозволяє залучати кошти для ремонту житла». За його словами, для того, щоб вирішити проблему кредитування ОСББ необхідно законодавчо закріпити за власниками житла право надавати банкам гарантії. «А якою може бути застава? Хіба 9 поверховий будинок може бути заставою? Або прибудинкова територія багатоквартирного будинку може бути заставою для банку? Ну звичайно ж ні. Котельне обладнання теж не може бути заставою, тому що через рік два воно застаріє і перестане бути ліквідним.

В даному випадку треба розуміти, що погашенням будь-якого кредитного ресурсу є економія. І цю економію потрібно використовувати як ресурс. У масштабах держави це дійсно мільярди гривень і за 1-3 роки ми цю проблему не вирішимо. Ми зараз у Вінниці співпрацюємо з IFC. Створюємо при їх підтримці ресурсний центр. Це допомагає просувати всі процеси пов'язані зі створенням ОСББ», - розповів пан Гройсман.

Мер Черкас Сергій Одарич, в свою чергу зазначив, що ОСББ не поспішають брати кредити в банках на проведення ремонту, оскільки до цих пір на законодавчому рівні не вирішено питання, хто повинен робити перший капітальний ремонт. «Над нами всіма й досі висить це ілюзорне уявлення, що з неба впадуть гроші, і хтось зробить перший капітальний ремонт багатоквартирного будинку. Треба чесно сказати людям, що не можна думати і сподіватися, що держава буде брати участь у першому капітальному ремонті. Це нечесно по відношенню до громадян України, які за свої гроші побудували собі житло. 95% населення в селах не будували житло за державні гроші вони будували за свої. Так робили ще наші діди. Мої батьки побудували кооператив за свої гроші і утримують його самі. З якої радості держава буде робити їм перший ремонт? Нашій владі треба набратися мужності і сказати: ви власники житла, вам належать будинки, прибудинкова територія багатоквартирного будинку, та його ремонт ви повинні виконувати своїми силами і провести відповідну статтю в законі. Якщо кредит потрібен, то його повинна брати саме ОСББ», - зазначив міський голова.

Костянтин Єгоров

 
Коментарі (1)
Михаил
20 Лютого 2012 p. 12:42
Люди всю жизнь платили за коммунальные услуги, содержание дома и все остальное, а теперь всякие Одаричи им говорят: идите-ка вы сами решать проблемы своих домов, раз создали ОСМД. Бред. Обычный мэрский бред.