ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЛист Баканова про дестабілізацію в енергетиці проігнорували

Лист Баканова про дестабілізацію в енергетиці проігнорували

Служба безпеки України повідомила, що на лист глави СБУ Івана Баканова про існуючу загрозу для об'єднаної енергетичної системи через велику кількість виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії, спрямоване Президенту, відповіді не отримані

Служба безпеки України (СБУ) повідомила, що на лист глави СБУ Івана Баканова про існуючу загрозу для об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) з-за великої кількості виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), спрямоване Президенту, спікеру та прем'єр-міністру, відповіді не отримані.

Про це йдеться у відповіді СБУ на інформаційний запит Українських Новин.

"Інформування про умови до дестабілізації функціонування ОЕС України направлено на адресу Президента України, голови Верховної Ради України, прем'єр-міністра України, секретаря Ради національної безпеки і оборони України і першого заступника голови Антимонопольного комітету України. Зараз відповіді на зазначені листи не надходили", - сказано в документі.

Нагадаємо, раніше СБУ попросила Раду впровадити модель проведення "зелених аукціонів" для недопущення дисбалансу в ОЕС України через велику кількість виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Також в СБУ додали, що неконтрольований розвиток ВДЕ при відсутності високоманеврових і регулюючих потужностей призведе до дисбалансу ОЕС України і створить передумови до виникнення аварійних ситуацій в енергосистемі.

Для вирішення даної проблеми СБУ запропонувала: прискорити перехід до "зеленим аукціонів"; надати оператору системи передачі додаткові можливості для забезпечення операційної безпеки ОЕС України в умовах значної частки ВДЕ; заборонити видавати технічні умови для підключення до енергосистеми об'єктів ВДЕ, які перешкоджають видачі потужностей діючими видами генерації.

Як повідомляли Українські Новини, ціна на електроенергію в Україні вище, ніж в європейських країнах.

Також Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) збільшила максимальну вартість "зеленої" електроенергії в 3 рази.

 

 
Коментарі (0)