ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВЛіквідації хімічних відходів дають 5 років

Ліквідації хімічних відходів дають 5 років

На території України зберігаються сотні кубометрів небезпечних радіоактивних відходів іще з часів Радянського Союзу. На перепоховання та вивіз відходів необхідні роки та мільйони доларів.

Міністерство екології спільно з НАТО підписали імплементаційну угоду про перепоховання радіоактивних відходів, що утворилися в результаті виконання військових програм за часів Радянського Союзу. Проект планується розпочати в 2015 році. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков.

За його словами, сьогодні на території України розташовано 6  таких об'єктів, обсяг відходів за попередньою оцінкою складає приблизно 1000 куб. м .

«У 2014 році має пройти аудит і моніторинг цих 6 об'єктів, у ході яких будуть визначені точна кількість і місця перепоховання. Є державне підприємство «Радон», яке має необхідні технічні потужності, є сховище в Чорнобильській зоні. На 2014 рік заплановано близько 1 млн. євро на проведення моніторингу, і після його завершення у 2015 році можна буде розпочати вивіз і перепоховання» - зазначив Міністр.

Він також повідомив, що попередньо обумовлена сума, необхідна для проведення цих робіт: до 15 млн. дол. США. Втім, вона може зрости до 25 млн. дол. США у випадку якщо буде підтверджений більший обсяг відходів. Проект розрахований на 5 років.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, комбінат «Радон», який  розташований в Голосіївському районі столиці, недалеко від Конча-Заспи, оточений значною санітарно-захисною зоною. При цьому «Радон» завжди представляв реальну загрозу для Києва.

Сюди вже півстоліття звозять радіоактивні відходи не лише зі столиці, а й з п'яти найближчих областей - Житомирської, Черкаської, Чернігівської, Хмельницької та Вінницької. Саме сховище знаходиться в аварійному стані.

 
Коментарі (0)