ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Львівгаз» зобов'язали безкоштовно встановити лічильники споживачам

«Львівгаз» зобов'язали безкоштовно встановити лічильники споживачам

Мешканці трьох квартир багатоквартирного будинку на вулиці Стрийській звернулись з позовом до ПАТ «Львівгаз» та ТзОВ «Львівгаз Збут», вимагаючи безкоштовного встановлення для кожного з них індивідуального лічильника газу

Мешканці трьох квартир багатоквартирного будинку на вулиці Стрийській звернулись з позовом до ПАТ «Львівгаз» та ТзОВ «Львівгаз Збут», вимагаючи безкоштовного встановлення для кожного з них індивідуального лічильника газу. Та незважаючи на те, що треба було встановити тільки три лічильника, монополіст завзято опирався.

У цьому будинку мешканці використовують газ тільки для приготування їжі, тому квартири обладнані одним-єдиним газовим приладом – плитою. Оплата за спожитий газ в такому випадку на час подачи позову, у 2017 році, здійснювалася відповідно до норми споживання, встановленої Постановою Кабміну від 23 березня 2016 року № 203, в розмірі 4,4 кубометри газу на одну зареєстровану особу. Споживачі вважали такі розрахунки завищеними, але регулярно вносили оплату та чекали встановлення квартирних лічильників до 2018 року згідно державної програми.

Мешканці будинку неодноразово зверталися до ПАТ «Львівгаз» з питання квартирних лічильників, однак ім відмовляли, пропонуючи провести встановлення власним коштом. Звертаючись до суду, мешканці вказали, що ПАТ «Львівгаз» необґрунтовано та незаконно збільшує нарахування за спожитий газ за граничними нормами, бо спирається на покази загальнобудинкового лічильника, й протиправно застосовує солідарну оплату за спожитий газ при відсутності його персоніфікованого обліку та можливості здійснювати контроль за споживанням поза межами власних помешкань.

Суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили вимоги мешканців квартир, з огляду на те, що в структуру тарифу на послуги розподілу газу ПАТ «Львівгаз» з 2016 року входили витрати на встановлення індивідуальних лічильників, тому лише він повинен вживати заходи щодо залучення інших джерел фінансування цих робіт, і покладання такого обов'язку на споживачів є неправомірним.

Звісно, представники монополіста стверджували, що заявлений позов є передчасним, бо остаточний термін встановлення перенесений на 01.01.2021 року. Але отримали відповідь, що на момент подання позову законодавець зобов'язував ПАТ «Львівгаз» забезпечити громадян безоплатним приладом обліку газу до 01.01.2018 року, тож треба викнати саме цю вимогу.

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
06 Червня 2019 p. 16:54
Це, звісно, спектакль від попередньої влади, бо поставлений він дуже непрофесійно. Це наче невдалий фокус, який відразу був розгаданий глядачами.
Коля Пухов
06 Червня 2019 p. 17:01
Просто розповсюджується міф, наче усі хотять індивідуальні лічильники, бо на відміну від загальнобудинкових, індивідуальні лічильники не перешкоджають олігархам обманювати пересічних споживачів.