ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаМайбутня енергокриза в ЄС планують перемогти атомною енергетикою

Майбутня енергокриза в ЄС планують перемогти атомною енергетикою

Якийсь час тому президент Франції Еммануель Макрон найяскравіше представив актуальну тенденцію в енергетиці

 

Якийсь час тому президент Франції Еммануель Макрон найяскравіше представив актуальну тенденцію в енергетиці. Він назвав її «ядерним ренесансом». Розвинені країни близько 20 років вели політику згортання АЕС. Це, а також відсутність справжніх альтернатив призвело до найбільшої за десятиліття енергетичної кризи в Європі. Тепер доведеться все повертати, у покращеному вигляді.

Втім, це не лише проблема Європи. Споживання енергії зростає у всьому світі, і мирний атом, як і раніше, залишається єдиною можливістю отримувати її без «диму і кіптяви». Важливо, що прагнення отримання енергії з відновлюваних джерел нікуди не поділося. Енергія Сонця, вітру, хвиль і від інших «зелених» джерел видобуватиметься в зростаючих обсягах.

У той же час суспільство починає усвідомлювати, що на час перехідного періоду замінити АЕС, нафту, вугілля та газ просто нема чим. А альтернативою викопного палива може бути лише атомна енергетика, тому про неї починають думати навіть ті країни, де її ніколи не було, наприклад, у Сінгапурі. Так, днями у доповіді Управління енергетичного ринку (EMA) Сінгапуру прозвучала заява, що ядерна енергетика може забезпечити до 10% електроенергії цій державі.

Сінгапур поки що не готовий негайно будувати атомні електростанції. Проте в країні рекомендовано придивитися до малих атомних реакторів як джерела безвуглецевої енергетики майбутнього. Сінгапур має намір стати кліматично нейтральним до 2050 року. Цих цілей не можна буде досягти, спираючись виключно на електростанції на викопному паливі та на відновлювану енергетику.

Схожі заяви пролунали із ПАР. Єдина у країні АЕС виробляє близько 5% електрики, а майже 80% генерується на вугільних електростанціях. Перед поновлюваних джерел припадає частка 12 %. Влада ПАР також розраховує знизити викиди вуглецю до нуля до 2050 року. Очевидно, однією відновлюваною енергетикою тут не обійтися. Без нових атомних електростанцій рухатися до мети буде неможливо.

На закінчення повернемось до Європи. Влада Бельгії, яка три місяці тому ухвалила закрити всі АЕС у країні до 2025 року, тепер передумали це робити. Принаймні дві останні атомні електростанції, заплановані до зупинки у 2024 році, коаліційний уряд просить не зупиняти до 2035 року. Відповідний проект подано на затвердження Радою міністрів Бельгії та може бути затверджено наприкінці поточного місяця.

 

 

 
Коментарі (0)