ГоловнаКоментаріЖитлоМайнові реєстри відкриються пересічному українцю

Майнові реєстри відкриються пересічному українцю

Вчора уряд ухвалив порядок доступу до майнових реєстрів, відповідно до якого кожен бажаючий зможе побачити декларації чиновників та звірити їх із інформацією майнових реєстрів. На думку влади, це поставить Україну в один ряд з Європою.

Відтепер українці зможуть вільно отримувати інформацію про нерухоме майно із майнових реєстрів. Відповідне рішення було прийнято Кабінетом Міністрів, який ухвалив порядок доступу до майнових реєстрів відповідно до статті 28 Закону «Про державну реєстрацію майнових прав», повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів.

На думку Міністра юстиції Павло Петренка, цей крок поставить Україну на один рівень з країнами Європи.

«Так само цей порядок надає доступ до реєстрів спеціальним профільним особам: нотаріусам, адвокатам, органам державної влади», - зазначив Міністр юстиції.

Окрім цього, чиновник наголосив і на антикорупційному ефекті цього проекту. Відтак, кожен громадянин матиме можливість перевірити інформацію та порівняти її з тими даними, що чиновники подають у своїх деклараціях. Зокрема, відкриття таких реєстрів пожвавлять інвестиційний клімат.

«Основний ефект, який отримували наші східноєвропейські сусіди від відкриття реєстрів, полягав у тому, що через доступність інформації з майнових реєстрів компанії могли дізнатися про об’єкти, їх власників та стан. Завдяки цьому покращувався інвестиційний клімат», - сказав Павло Петренко.

Пан Петренко також наголосив, що доступ до майнових реєстрів буде відкритий для всіх бажаючих уже з наступного року. Інформація буде доступна як в електронному, так і в паперовому вигляді.

Так, Мін’юст наступним своїм кроком реформ вбачає удосконалення системи реєстрів. Відтак, наразі в Україні близько 36 реєстрів, які містять інформацію про майно і майнові права громадян та юридичних осіб.

Читайте також: Термомодернізацію будинків хочуть «перекласти» на українців

«Разом із європейськими інституціями та міжнародними організаціями ми розробляємо механізм скорочення кількості основних реєстрів до 4. Вони консолідуватимуть інформацію про громадян і їхній майновий стан, а також дані, потрібні для надання державою послуг цим громадянам. Це крок до дебюрократизації системи», - підсумував Павло Петренко.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, державна фіскальна служба звернулася до Кабінету Міністрів з офіційним листом, в якому міститься прохання про нову реформу системи оцінки нерухомості з метою оподаткування.

 
Коментарі (0)