ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЧиновники порахували вартість ремонту українських доріг

Чиновники порахували вартість ремонту українських доріг

У Мінінфраструктури порахували: на ремонт українських доріг щороку потрібно 100 мільярдів гривень. При такому розкладі, стан вітчизняних автошляхів можна відновити за 10 років.

Для відновлення українських автомобільних доріг і приведення їх до якісного рівня необхідно щороку виділяти від 50 до 100 млрд грн протягом 10-20 років. Таку думку в ефірі «Громадського» висловив директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку і автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури України Роман Хміль.

«Щоб відновити ті дороги які у нас є, ми порахували, необхідно від 50 до 100 млрд грн на рік протягом 10 років. Якщо 50 млрд грн на рік, то це 20 років, якщо 100 млрд грн – 10 років», – зазначив він.
 
При цьому, на думку пана Хміля, ціна не є великою у порівнянні з європейськими країнами. Зокрема Польща протягом 10 років вкладала в автодороги по 80 млрд євро.
 
«Частину цих коштів вони зібрали самі у вигляді акцизів, більшу частину дав Євросоюз у вигляді позик», – зазначив пан Хміль.
 
Раніше пан Хміль заявляв, що українські дороги можуть стати платними для вантажівок вагою понад 12 тонн.
 
На сьогодні фури вагою понад 12 тонн не покривають акцизом той збиток, який наносять дорозі. Справедлива доплата з фури загальною масою до 40 т - близько 3 грн за км, понад акцизу. Тому потрібно вводити плату за проїзд фур загальною масою понад 12 тонн», - повідомив пан Хміль.
 
Також, за його словами, на даний момент 75% зборів від паливного акцизу по Україні приносять водії легкового транспорту та автобусів. Того ж часу, 80% збитку дорогам наносять вантажівки вагою від 12 до 40 тонн.
 
Коментарі (0)