ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняМетрополітен повинен мати автоматичні установки виявлення надзвичайних ситуацій - Мінрегіон

Метрополітен повинен мати автоматичні установки виявлення надзвичайних ситуацій - Мінрегіон

Мінрегіон оновлює ДБН: пропонує ввести обов'язкове облаштування споруд і окремих приміщень метрополітену при їх проектуванні автоматичними установками для раннього виявлення надзвичайних ситуацій
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, пропонує ввести обов’язкове облаштування споруд та окремих приміщень метрополітену при їх проектуванні автоматичними установками для раннього виявлення надзвичайних ситуацій природного і техногенного походження: пожеж, замикань, затоплень, обвалів тощо. Відповідна норма міститься у проекті нового ДБН В.2.3-7:201Х «Метрополітени».
 
У проекті ДБН зазначено, що споруди та окремі приміщення метрополітену повинні бути обладнані автоматичними установками раннього виявлення надзвичайних ситуацій – спеціальними датчиками контролю деформації будівельних конструкцій. Їх облаштування регламентується нормами, прописаними у ДБН В.2.5-76:2014 «Автоматизовані системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення». У таких системах суміщено процеси виявлення загрози надзвичайної ситуації, спостереження та оброблення інформації щодо поточного стану споруд та будівель метрополітену, інженерних споруд та мереж, оперативне надання прогнозованої інформації та оповіщення.
 
Встановлення таких систем максимально виключить вплив людського фактору для виявлення загроз, що, у свою чергу, теж сприятиме підвищенню безпеки.
 
Крім цього, у проекті нового ДБН розширені вимоги до пожежної безпеки та пожежогасіння в метрополітенах. Так, оновлено і вдосконалено системи пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, системи протидимного захисту та підпору повітря, автоматизації та диспетчеризації протипожежних систем.
 
Оновлений ДБН розроблений Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій та розповсюджується на проектування та будівництво нових, реконструкцію, капітальний ремонт та технічне переоснащення існуючих ліній, окремих споруд та пристроїв метрополітену.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.  

 
Коментарі (0)