ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняМіллер: Газпром може зберегти транзит газу через Україну

Міллер: Газпром може зберегти транзит газу через Україну

Російська ресурсна база зміщується на північ, і в центральному газотранспортному коридорі просто не буде ресурсів, які були давніше.

Російська  ресурсна база зміщується на північ, і в центральному газотранспортному коридорі просто не буде ресурсів, які були давніше.

"Газпром" може зберегти транзит газу через Україну у розмірі 10-15 мільярдів кубометрів в рік, якщо українська сторона доведе Газпрому економічну доцільність нового контракту.

Про це заявив глава російського концерну Олексій Міллер, передає ZN.UA з посиланням на РИА Новости.

"Ми ніколи не ставили питання про відмову від українського транзиту. Але російська ресурсна база зміщується на північ, і в центральному газотранспортному коридорі просто не буде ресурсів в колишніх обсягах", – сказав глава Газпрому.

Нагадаємо, раніше голова правління Газпрому Олексій Міллер заявив, що після запуску газопроводів Північний потік-2 і Турецький потік транзит російського газу через Україну впаде в 10 разів.

"Належить провести переговори. У всякому разі, це не ті умови, які ми отримали в рамках розгляду позову в Стокгольмському арбітражі", - заявив Міллер.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, щоможливе припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці країни в розмірі приблизно 3.5 мільярда доларів, що дорівнює майже 3% ВВП держави.

Раніше Коболєв заявив, що пропозиції "Газпрому" для обговорення з НАК "Нафтогаз України" є неприйнятними та є такими, що перебувають за межею фантазії. За словами Коболєва, на даний час переговори тривають.

5 березня "Газпром" заявив, що направив "Нафтогазу" повідомлення про початок розірвання контрактів в суді.

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі $ 4.63 млрд за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $ 2.56 млрд на користь "Нафтогазу".

"Газпром" отримав, але повернув передоплату "Нафтогазу" за газ. Таким чином "Газпром" відмовився з 1 березня поставляти газ "Нафтогазу", що по суті є порушенням рішення Стокгольмського арбітражу. Також російський газовий монополіст продовжує порушувати технічні умови договору про транзит газу через Україну.

"Газпром" відобразив у звітності за 2017 рік резерв на виплати $ 2.6 млрд "Нафтогазу", однак відмовився виконувати рішення Стокгольмського арбітражу до винесення рішення по апеляції яка розглядатиметься в окружному суді у шведському Свеа.

 

 
Коментарі (0)