ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаМінекоенерго пропонує тимчасово обмежити імпорт електроенергії з Росії

Мінекоенерго пропонує тимчасово обмежити імпорт електроенергії з Росії

Мінекоенерго пропонує НКРЕКП тимчасово обмежити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі
Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища звернулося до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, з проханням розглянути можливість тимчасово обмежити распределяющуюся на добових і місячних аукціонах доступну пропускну спроможність міждержавних перетинів між Україною і країнами, які не є членами Енергетичного співтовариства.
 
Необхідність обмежити продаж перетинів для імпорту електроенергії в Об'єднаній енергетичній системі України (ОЕС) пов'язана зі значними проблемами балансування енергосистеми і обмеженням вітчизняної генерації, йдеться в листі Мінекоенерго до регулятора, яке розмістив народний депутат Олексій Кучеренко (фракція "Батьківщина") на своїй сторінці в Фейсбук .
 
Мінекоенерго зазначає, що проблеми в енергосистемі пов'язані зі значним зниженням попиту на електроенергію через аномально теплої температури, відсутністю достатніх пропозицій на розвантаження на балансує ринку, недостатністю стимулів для зменшення небалансів, відсутністю ефективного ринку допоміжних послуг.
 
Як вказує Мінеконоенерго, в грудні 2019 року і на початку 2020 року в ОЕС спостерігається істотний профіцит електроенергії, що досягав 39 млн кВт-год на добу. При цьому міністерство не бачить передумов для поліпшення ситуації найближчим часом.

Міністерство пояснює, що втручання регулятора необхідно, так як обмеження імпорту електроенергії оператором ринку НЕК "Укренерго" може привести до судових позовів з боку компаній, які викупили частину пропускної здатності. 

 
Коментарі (0)